Vapenexport till Saudiarabien får partier att byta åsikt med varandra

Igår presenterade utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens utrikespolitiska deklaration och därefter följde debatt i riksdagen. Riksdagsledamoten Karin Enström (M) berättade hur nöjd hon var över att reglerna för vapenexport till ickedemokratier ska skärpas. Sedan gled frågan in på vapenexport till Saudiarabien. Landet är en diktatur, slog hon fast, och den som påstår att hon sagt något annat ”har kanske inte riktigt lyssnat de senaste åren”.

Exporterade vapen

Men Enström borde kanske vara lite mer försiktig med sådana uttalanden. Fram till i september var hon försvarsminister och det var många lådor med militär utrustning som skickades till Saudiarabien under hennes tid. Faktum är att hon blev jagad av många medier härom året när hon själv vägrade kalla Saudiarabien en diktatur.

Folkpartiet svajar

I gårdagens debatt fick hon uppbackning av riksdagsledamoten Allan Widman (FP) som undrade om regeringen tänker förlänga samarbetsavtalet med Saudiarabien som måste förnyas vart femte år. När den förra regeringen förlängde avtalet 2010 hade Widman inga sådana frågor. Men 2005, när avtalet ingicks av den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund, anmälde han hela rasket till Konstitutionsutskottet.

Den andra som undertecknade anmälan var riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (FP). Hon blev sedermera inplockad i Fredrik Reinfeldts regering, medverkade till att förlänga avtalet och under sina år i regeringen kritiserade hon inte avtalet. Men nu, några månader efter att hon hamnat i opposition igen, är hon igång och kräver att avtalet ska skrotas.

Fridolin svajar

Konstitutionsutskottet beslöt i sin granskning i början av 2006 att regeringen inte hade gjort något fel. Två ledamöter protesterade mot beslutet. En av dem var Gustav Fridolin. Men nu när Miljöpartiet satt sig i regeringsställning tycks de ha svängt.

Löfven svajar

I opposition var Stefan Löfven (S) kritisk till avtalet med Saudiarabien och ville stoppa all vapenexport till diktaturer. Sedan blev han statsminister, och efter lite inledande otydlighet blev han tydlig: Saudiarabien är en diktatur. Men avtalet tycks bli kvar.

Handlar om pengar

Skälet är egentligen ganska enkelt: vapenexporten drar in kopiösa mängder pengar till svenska statskassan. Den som vill stoppa den måste också, antingen plocka bort miljarder ur välfärden, eller hitta en ny kassako. Ingen är beredd att göra det i regeringsställning. Därför håller partierna sig till taktiken vid makten, och till principerna i opposition.

Det hela börjar likna leken hela havet stormar, där partierna dansar runt och byter stol med varann, och Saudiska vapenpengar står för musiken.

Resultatet blir i lika delar löjligt som dumt, och borde få ett slut.


 

Om du tycker att vapenexporten till Saudiarabien ska stoppas – skriv under Jacobs kampanj för att:

»Stoppa vapenexport till Saudiarabien!«

 

Fler nyheter