Tobaksbolagen hotar stämma Irland – Sverige näst på tur

Just nu planerar Irland att göra göra samma sak som Australien och införa generiska cigarettpaket med varnande bilder för rökningens konsekvenser. De ser ut såhär:

Skärmavbild 2015-02-17 kl. 09.51.02

Tobaksjättar ger sig på mindre länder

Eftersom dessa leder till att färre röker så ogillar tobaksbolagen dessa insatser något kopiöst. Därför försökte Philip Morris stämma Australien med hjälp av ett handelsavtal som Australien har med Hong Kong. Rättegångskostnaderna för landets skattebetalare beräknas uppgå till 20 miljoner dollar.

Men Australien är inte ensamma om att bli hotade av tobaksjättarna. Även Nya Zeeland, Uruguay och Togo har blivit stämda eller hotade stämningar. Faran med tobaksjättarnas beteende är att små länder inte vågar genomföra rimliga reformer för att minska rökningen. Togo drog exempelvis tillbaka sina förslag, trots att det inte blev någon dom.

Handelsavtal är metoden

Tobaksjättarnas främsta metod är att använda gamla handelsavtal mellan länder och sen använda dessa för att stämma dem i hemliga domstolar som kallas Investor-state dispute settlement (ISDS). Dessa särskilda domstolar där bara storföretagen kan stämma stater är från början till för att skydda investeringar från expropriering. Men det är inte så de används.

Över tid de särskilda domstolarna har allt mer kommit att bli ett sätt för processlystna storföretag att hota mindre stater. Faktum är att sedan 1994 har storföretagen försökt stämma olika EU-stater på minst 30 miljarder kronor. Förmodligen är det långt större belopp men det är svårt att vet eftersom dessa domstolar ofta är hemliga.

Irland på tur – sen Sverige

Irland var det första landet i EU som införde rökförbud på krogen och nu vill de bli de första som har generiska cigarettförpackningar. Därför hotar tobaksbolagen att stämma Irland precis som dom gjorde med Australien. Och vi kan stå på tur. Sveriges regering pratar om att att genomföra ett utökat rökförbud på offentliga platser och det talas om att vi också ska införa generiska förpackningar.

Risken ökar för att vi ska bli stämda eftersom EU och USA nu håller på att förhandla fram ett handelsavtal som kallas The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) där ISDS är en central del. Då kommer ett USA-baserat tobaksbolag kunna stämma alla länder som gör insatser mot tobaksbruk med motiveringen att det är ett brott mot handelsavtalet. De har gjort det förut och de kommer göra det igen.

Vill du stoppa tobaksbolagen från att stämma Sverige? Gör som 22 000 andra och »skriv under namninsamlingen för att stoppa TTIP och ISDS för att sätta stopp för tobaksbolagen«.

 

 

 

Fler nyheter