Seriöst, var det ingen som tyckte att det här skulle se illa ut?

Det är rätt många som uppmärksammat riskerna med handelsavtalet, The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), som just nu förhandlas fram mellan EU och USA. Särskilt klausulen Investor-state dispute system (ISDS) som gör det möjligt för storföretag att stämma stater om de stiftar lagar som minskar vinsterna. I externa domstolar.

Handelsavtalets få, men mäktiga, förespråkare slår ifrån sig kritiken. Avtalet är för medborgarna, inte för storföretagen.

En av de som säger så är Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström. Senast hon sa så var på det här seminariet om TTIP:

Seminariet sponsrades av

  • Pfizer, ett multinationellt läkemedelsbolag som har gott om pengar att tjäna på att jobbiga regleringar försvinner.
  • BSA, som företräder upphovsindustrin i USA och som genom åren drivit igenom allsköns övervakningslagar i Västvärlden.
  • Sidley, USA:s sjätte största firma för företagsjuridik som ser framför sig en lukrativ bransch där de kan driva processer åt storföretag mot stater i hemlighet.

Malmström passade också på att påpeka att öppenheten runt TTIP-förhandlingarna har varit ”utan motstycke”. Där får man nog ge henne rätt.

Håller du inte med Malmström, utan tycker att det här handelsavtalet måste stoppas, då borde göra som över 20 000 andra och ansluta dig till vår gemensamma kampanj mot företagsmakten över demokratin. Skriv under, det tar bara några sekunder.

Fler nyheter