Läcka: storföretag kan få stämma oss om vi stoppar vinst i välfärden

Just nu förhandlar EU och USA fram ett handelsavtal som kallas The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) innehåll. Avtalet riskerar hota vår demokrati och vår välfärd. Men hur?

Igår läckte det ut hemliga dokument som politikerna verkligen inte vill att vi ska se. I dessa dokument framgår att Sverige riskerar bakbindas av handelsavtalet om vi beslutar oss för att reglera vinstjakten i välfärden. Dokumenten visar att Storbritanniens statliga topprankade sjukvård, NHS, faller inom ramen för den kanske mest kontroversiella biten av TTIP: tvistlösningsmekanismen.

Om företag är missnöjda med att vi demokratiskt beslutar oss för att göra något som de tycker hotar deras vinst så kan de stämma oss i särskilda internationella domstolar. Det innebär enligt DagensArena att handelsavtalet hotar Sveriges möjlighet att återkommunalisera välfärd som missköts. Låter detta som demokrati?

Med fulhandelsavtalet får storföretagen makten att diktera vår välfärd genom sina jurister i särskilda internationella domstolar. Politikerna har sagt att handelsavtalet inte skulle påverka vår välfärd. De sa inte sanningen.

Men det finns en växande rörelse i Sverige på 23 000 personer som har sagt nej till TTIP. Det är dags att du skriver under för »stoppa TTIP«.

 

Fler nyheter