”Jag har sett hemligheterna – handelsavtalet är byggt för storföretagen, inte för medborgarna”

Just nu förhandlar EU och USA om ett handelsavtal under stort hemlighetsmakeri. Det mesta vi vet om avtalet som kallas TTIP är de dokument som läckt och alla pekar på samma sak: avtalet ger storföretagen enormt mycket mer makt än de har idag. Det menar Europaparlamentarikern Molly Scott Cato som har sett avtalsförslaget.

För att kontra kritiken har EU gjort det möjligt för Europaparlamentariker att under bevakning läsa texterna men inte avslöja något om dess sak innehåll. Scott Cato som är parlamentariker för de gröna i Storbritannien har följande säga efter att ha läst de hemliga dokumenten:

What I am able to reveal from my visit to the library is that I left without any sense of reassurance either that the process of negotiating this trade deal is democratic, or that the negotiators are operating on behalf of citizens. The whole process, from the implicit accusation of industrial espionage, to the recognition about who is actually engaged in the negotiations, makes it clear that this is a corporate discussion, not a democratic one.

Så vad är det odemokratiska? Det vet vi inte eftersom EU och USA inte vill att vi ska veta. Men det kan handla om att storföretagen ska få mer att säga till om våra lagar och regleringar eller så handlar det om hur storföretagen ska kunna stämma oss om våra lagar inte faller dem i smaken.

Vill du som över 20 000 andra stoppa detta hot mot vår demokrati? »Skriv under kampanjen för att stoppa TTIP«.

Fler nyheter