Till och med konservativa tankesmedjor förstår riskerna med TTIP

Cato-institutet, en amerikansk tankesmedja som gillar fria marknader och så liten stat som möjligt, har något förvånande skrivit en gedigen text om att Investor-State Dispute Settlement (ISDS) bör skrotas. ISDS-klausulen är en del av handelsavtalet TTIP mellan USA och Europa. De kan stämma stater om de fattar beslut som hotar deras vinster.

I en lång utläggning skriven på Catos hemsida presenteras flera skäl till att skrota ISDS.  Till att börja med att en sådan klausul egentligen inte behövs och att multinationella företag som det är idag redan är skickliga på investeringar. Vidare nämns att ISDS möjliggör och till och med subventionerar företag att skeppa iväg jobben till andra länder som inte har lika hårda lagar och regler.

Dessutom slår Cato-institutet fast att ISDS ger utländska företag särskilda rättigheter som inte ens inhemska företag har. Med särskilda rättigheter menas att de i en domstol bakom stängda dörrar kan stämma en stat. Redan idag är det nämligen tillåtet för inhemska företag om de känner sig illa behandlade, att dra staten inför rätta men med ISDS ges utländska företag ytterligare en juridisk möjlighet, en nytillsatt domstol med välbetalda affärsjurister och utan folklig insyn.

Numera finns det en allt större bredd kring motståndet mot ISDS som en del av handelsavtalet. Det är inte längre tal om en höger-vänster-fråga och Catos åsikt i frågan får väl ses som ett tydligt tecken på det.

Stå med oss och över 19 000 andra om du också vill sätta stopp för TTIP.


Här kan man läsa texten om ISDS i sin helhet.

Fler nyheter