Storföretagen stämmer EU för astronomiska belopp.

Under 2015 hoppas EU och USA:s ledning att kunna slutföra förhandlingarna om det transatlantiska handelsavtalet The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Förespråkarna säger att det kommer leda till tillväxt och jobb medan kritikerna menar att att det kommer leda till att 600 000 jobb i EU försvinner och sämre miljö och arbetsvillkor.

Den allra mest kritiserade delen av TTIP är Investor-state dispute settlement (ISDS) som betyder att storföretag kan stämma stater om de ser sina vinster hotade av politiska beslut. Ett exempel på detta är Vattenfall som stämt tyska staten på 30 miljarder kronor eftersom landet beslutat sig för att fasa ut kärnkraften.

Försvararna av TTIP säger att dessa stämningar är skåpmat, att det rör så mycket pengar när allt kommer kring och att EU redan har en massa handelsavtal med denna mekanism så allt är lugnt. För det första kan rädslan för att bli stämd hindra stater från att fatta demokratiska beslut och det är illa nog. För det andra är de inte några småpengar vi pratar om utan om en stor dold kostnad som redan finns och kan bli mycket högre.

Den nya rapporten The Hidden Costs of EU Trade Deals har gått igenom kostnaderna EU har haft med de redan existerande handelsavtalen:

127 known ISDS cases have been brought against 20 EU member states since 1994. Details of the compensation sought by foreign investors was publicly available for only 62 out of the 127 cases (48%). The compensation sought for in these 62 cases amounts to almost €30 billion.

300 miljarder kronor har storföretagen försökt stämma EU-staterna på sedan 1994. Denna siffra är helt säkert väldigt lågt räknat då cirka hälften av fallen är sekretessbelagda. Faktum är att den sanna siffran nog ligger närmare 500 miljarder kronor.

Hur mycket har storföretagen fått ut av sina stämningar? Även detta hålls hemligt. Men vi vet att blott 11 % av fallens utfall är offentliga och uppgår till ca 35 miljarder kronor. Återigen underskattas den verkliga kostnaden eftersom så mycket hålls hemligt och det lär bli mycket mer om TTIP går igenom.

En av de största problemen med ett sådant avtal med just USA är att deras jurister är oerhört skickliga. Dessutom tjänar de som sitter i dessa stängda domstolar 1 000 $ i timmen och att juristerna ena dagen är domare och nästa dag försvarare.

Inte konstigt att storföretagen lobbar stenhårt för att behålla ISDS-klausulen i TTIP. En sådan mjölkko vill de inte gå miste om. Medborgarna och demokratin får tydligen stå åt sidan när det finns pengar att tjäna.

Vill du stoppa storföretagen från att få ytterligare möjlighet att stämma Sverige om vi till exempel förbjuder vinst i välfärden? Gör då som över 15 000 andra och >>skriv under vår namninsamling för att stoppa TTIP<<.

Fler nyheter