Folk vill inte att storföretag ska få stämma stater enligt EU-rapport

Idag publicerade EU-kommissionen en rapport från en onlinekonsultation om det handelsavtal som förhandlas just nu mellan USA och EU. Resultatet var glasklart efter att 150 000 svar analyserats: EU:s medborgare är väldigt skeptiska till att storföretagen ska få stämma stater i stängda domstolar.

Systemet kallas Investor-State Dispute Settlements, ISDS, som som möjliggör för företag att stämma stater ifall en stat begränsar deras vinst. ISDS innebär dessutom att allting ska avgöras i en specialskapad domstol bakom stängda dörrar. Det ordinarie rättssystemet räcker alltså inte till.

Nu tvingas alltså handelskommissionär Cecilia Malmström säga följande:

The consultation clearly shows that there is a huge scepticism against the ISDS instrument

Vad tycker då Sveriges regering om detta? Näringsminister Mikael Damberg kommenterar i ett pressmeddelande:

Det är positivt att en bred konsultation har ägt rum och att många aktörer har medverkat inklusive fack, näringsliv och andra organisationer från civilsamhälle.

Det låter väl fint. Men i verkligheten så har 93 procent av alla möten med kommissionen varit med företagens representanter.

Konsultationen visar att när de många människorna kommer samman via nätet så tränger vi för en stund undan lobbyisterna som trängs i maktens korridorer. Vill du hjälpa oss att göra det igen och hindra att storföretagen får mer makt? Då kan du göra som över 18 500 andra och >>skriva under naminsamlingen mot ISDS<<.

Fler nyheter