EU-kommissionen frågar om du gillar frihet – förvånansvärt få svarar som de vill

De folkliga protesterna mot förhandlingarna om ett transatlantiskt handelsavtal har tagit förespråkarna på sängen. Därför har förespråkarna lanserat en valhänt motoffensiv. Ett led i denna är EU-kommissionens nyligen genomförda opinionsundersökning över hela EU om medborgarns syn på det transatlantiska handelsavtalet. Frågan löd:

[Är du för eller mot] ett frihandels- och investeringsavtal mellan EU och USA?

Låt oss titta på denna fråga. Den innehåller flera positivt laddade ord så som fri, investering och avtal. Väldigt få är mot frihet men sen har vi lite olika definition. Även ordet investering är starkt positivt laddat – för vem vill inte ha investeringar? Dessutom är begreppet avtal mycket positivt laddat då avtal då det betyder att man har gjort upp och är överens och har överkommit olikheter.

Det EU-kommissionen har frågat om är alltså om du är för frihet, gillar investeringar och att folk kommer överens. Att på en sådan frågan endast skrapa ihop 59% som är för avtalet. Tänk om frågan hade varit ”Är du för eller mot en handelspakt som ger storföretag frihet att stämma medborgarna om storföretagens vinster hotas?”

Vad innebär då handelsavtalet; The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) som förespråkarna leder till fler jobb, mer tillväxt samt ton av guld och jordens grönaste skogar?

  •  TTIP-avtalet stjälper migrantarbetarna, och att det kan innebära att Europa förlorar 600 000 nya jobb enligt en ny rapport. Där norra Europa och länder som Sverige, Danmark, Finland och Baltikum drabbas värst när runt 200 000 jobb beräknas försvinna.
  • Häromveckan publicerade EU-kommissionen en rapport från en onlinekonsultation. Resultatet var glasklart efter att 150 000 svar analyserats: EU:s medborgare är väldigt skeptiska till att storföretagen ska få stämma stater i stängda domstolar. 95% av svaren var negativa.
  • TTIP öppnar för storföretagens lobbyism. Gissa hur mycket storföretaget Monsanto och oljejättar som BP och Chevron lägger på lobbyism i USA för att få igenom ett handelsavtal mellan USA och EU? Över en kvarts miljard kronor.
  • Tidigare har vi skrivit om Uruguay som tack vare handelsavtal med Schweiz öppnar för att schweiziska multinationella företag kan stämma Uruguay om de upplever att staten vill begränsa deras vinster. Något som Philip Morris gjort, de accepterade inte att Uruguay ville ha fler hälsovarningar på sin cigarettpaket.

Dessa saker frågar inte kommissionen om av lätt insedda skäl – då kan de ju få ett svar som de inte vill ha.


 

Vill du vara med och stoppa TTIP och att storföretagen ska få stämma svenska folket om vi fattar beslut som hotar deras vinster? Gör då som nära 20 000 andra och >>skriv under kampanjen för att stoppa TTIP<<.

 

 

Fler nyheter