EU avfärdar svar från 150 000 människor – väljer att lyssna på lobbyister istället

Vi på Skiftet har tidigare rapporterat om att EU hållit en digital konsultation kring det kraftigt kritiserade handelsavtalet mellan EU och USA. Resultatet av konsultationen var över 150 000 svar från medborgare och ett budskap som EU-topparna och storföretagslobbyisterna knappast hoppades på. En överväldigande majoritet var negativa till att inkludera möjligheten att storföretag skulle få stämma medborgarna på pengar om företagens vinster hotades.

Vad lärde sig EU av detta?  Uppenbarligen inte mycket,  vilket skribenten Glenn Moody på Computer World UK kan visa efter att ha läst rapporten ingående. Moody pekar ut vissa centrala delar i svaren som kommit in.

För det första tar EU lätt på de negativa kommentarerna eftersom de kommer från folkrörelseorganisationer:

The vast majority of replies, around 145,000 (or 97%), were submitted through various on-line platforms of interest groups, containing pre-defined, negative answers. In addition, the Commission received individual replies from more than 3,000 individuals and some 450 organisations representing a wide spectrum of EU civil society, including NGOs, business organisations, trade unions, consumer groups, law firms and academics. These replies generally go into more detail on the proposed approach.

De ogillar alltså att det är organisationer som består av många människor som opinionsbildar. Något liknande har de aldrig sagt om de möten EU haft främst med näringslivslobbyn. Men det är lätt att förstå EU – storföretagslobbyisterna är mysiga att umgås med, så mysiga att handelskommissionären Cecilia Malmström föreslår följande:

In the first quarter of 2015, the Commission will organise a number of consultation meetings with EU governments, the European Parliament, and different stakeholders, including NGOs, business, trade unions, consumer and environment organisations, to discuss investment protection and ISDS in TTIP on the basis of this report.

Fler konsultationer med andra ord. Storföretagslobbyisterna har tid att skriva långa svar på tekniska frågor och gå på långa tekniska möten. Det är vad de har betalt för och ingen blir gladare för fler konsultationer än de som får betalt för att skriva svar på sådana.

Att EU mycket hellre lyssnar på lobbyisterna framstår med all önskvärd tydlighet när man läser EU:s analys av de negativa svaren:

About 70.000 replies consist of seven different batches, submitted through eight different NGOs. Each batch contains identical or very similar answers to all 13 questions;

Some 50.000 replies submitted via one NGO contain a different pattern. Questions 1 to 12 were answered with a general statement, as follows: ”no comment – I don’t think that ISDS should be part of TTIP”, while various individual answers were given to the last question (N° 13-general assessment).

Finally, there are around 25.000 replies which present similar features, i.e. no answer to questions 1 to 12 but only to question 13. The answers to question 13 are different but most of them express similar views. It was not possible to identify the source of these replies. However, given the similarities with the other collective submissions they were considered, for the purposes of this report, as collective submissions as well.

Budskapet är glasklart: de gemensamma svaren från folket är inte lika fina som lobbyisternas.

EU måste välja vem de ska lyssna på: folket eller storföretagslobbyisterna i frågan om handelsavtalet . Vill du hjälpa EU på traven? Då kan du göra som över 19 000 och >>gå med kampanjen för att stoppa storföretagen från att få möjlighet att stämma Sverige.<<

Fler nyheter