50 000 demonstrerade mot TTIP och Monsanto

Motståndet mot det transatlantiska fulhandelsavtalet TTIP bara växer och växer. Det verkar helt enkelt vara så att folk runt om i Europa inte är så sugna på att storföretagen ska få möjlighet att stämma dem på astronomiska belopp när vi stiftar lagar de inte gillar.

»Läs mer: Det här är TTIP och vad du kan göra för att stoppa det

I lördags tog 50 000 tyska demonstranter över regeringskvarteren i Berlin med en färgsprakande demonstration. Vår tyska systerorganisation Campact, som i flera år varit ledande i kampen mot TTIP, var självfallet på plats:

Publik
Tal inför tusentals.
Trojansk häst som symboliserar fulhandlesavtalet
Trojansk häst som symboliserar fulhandlesavtalet Foto: Campact
Traktorer mot storföretagen
Traktorer mot storföretagen Foto: Campact
Folkligt. Festligt. Fullsatt.
Folkligt. Festligt. Fullsatt. Foto: Campact
De tror på seger.
De tror på seger.
Demo
Monsanto-monstret Foto: Campact

Det kanske mest spektakulära inslaget var ett Monsanto-monster som syns på bilden ovanför. Det är ingen slump. Kemi/livsmedelsföretaget Monsanto har anlitat horder med lobbyister för att få igenom fulhandelsavtalet.

Hoppas på GMO

Men varför lägger Monsanto så mycket pengar på att påverka ett avtal som politikerna säger inte kommer tillåta genmodifierade produkter i större utsträckning i EU? Därför att politiker kan påverkas och rundas. Monsanto hoppas att få igenom en sak som kallas Investor-state dispute settlement (ISDS). Kortfattat är det en stängd skiljedomstol där storföretagen kan stämma stater om de ser sina vinster hotade.

Stämd av tobaksbolag

Ett exempel på liknande förfarande är när tobaksjätten Philip Morris stämde Uruguay när de ville begränsa rökningen. Detta kunde ske tack vare ett ett handelsavtal mellan Schweiz och Uruguay. Samma sak hände när Australien ville införa generiska tobaksförpackningar.

Genom att få igenom ISDS hoppas Monsanto att kunna stämma alla stater i EU som kräver märkning av genmodifierade produkter. Därför tycker Monsanto att det är värt att lägga 82 miljoner, bara USA, för att lobba direkt mot politiker.

Vi tar fajten

Men Monsantos plan kan stoppas. Vi kan stoppa TTIP och ISDS. Gör som nästan 20 000 andra och >>skriv under vår kampanj<< för att stoppa Monsanto från att stämma Sverige i framtiden.

Fler nyheter