Världens kanske mest onda företag lägger 82 miljoner på att attackera demokratin

Oavsett vad du tycker om genmodifierade grödor, så kan vi alla enas om att företaget Monsanto är världens kanske ondaste företag.

Monsanto är främst kända för att de jobbar med genmodifierade grödor, däribland majs, men började sin väg mot kännedom med Agent Orange som användes under Vietnamkriget för avlöva djungel. Enligt Wikipedia fick användningen av Agent Orange följande konsekvenser:

ökad frekvens av cancer, nervsjukdomar, magsjukdomar, hudsjukdomar och besvär från andningsorganen. De cancerformer som förekom oftare var strupcancer, akut leukemi, kronisk leukemi, Hodgkins lymfomoch Non-Hodgkins lymfom, prostatacancer, lungcancer, mjukdelssarkom och levercancer.

Monsanto ligger också bakom bekämpningsmedlet RoundUp som nu kan komma att förbjudas om företaget inte visat att det är harmlöst i slutet av 2015. Det sistnämnda kan bli svårt eftersom en oberoende studie hittat massa hälsorisker med ämnet och det verkar som att ämnet också håller på att utrota Monark-fjärilen.

Monsanto är idag kanske mest känd för att vara en an världens främsta leverantörer av frön till genmodifierade produkter. I Sverige testodlar företaget sen 2012 genmodifierade grödor på en rad platser, bland annat i Lund.

Det går som sagt att ha olika åsikter om genmodifierade grödor är bra eller dåligt. Men Monsanto gör så mycket mer än bara sälja frön och bekämpningsmedel till dessa grödor. Företaget hotar och censurerar media i sådan utsträckning att till och med den knappast trädkramande kanalen Fox står i skottgluggen. Monsanto hotar och förföljer sina kritiker om de inte får sin vilja igenom. Monsanto är helt enkelt as – as som har mycket pengar till lobbyism för att öka sina marknadsandelar och skapa nya kunder.

Monsanto vill bända upp den europeiska marknaden för deras genmodifierade produkter. I EU måste produkter som innehåller genmodifierade råvaror märkas. I USA finns inga sådana lagar och när delstaten Vermont beslutade sig för att kräva sådan märkning stämde bland annat Monsanto delstaten. Detta är exakt vad Monsanto vill kunna göra mot Sverige och resten av EU. Men hur?

Jo. Monsanto vill genom lobbyism påverka det stora handelsavtalet mellan EU och USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). I Sverige kan denna typ av lobbyism pågå helt utan någon insyn. Men i USA är lobbyismen reglerad och den tvärpolitiska organisationen OpenSecrets.org, som grundades av en demokrat och en republikan, har listat all lobbyism som Monsanto betalar för att bland annat för påverka TTIP och relaterade handelsavtal. Läsningen är skrämmande.

82 miljoner kronor

2013 lade Monsanto inte mindre än 55 miljoner kronor på att lobba mot amerikanska politiker, bland annat i frågan om TTIP och relaterade handelsavtal. [1] Under 2014 har Monsanto lagt 27 miljoner på samma syfte och det bara under årets tre första kvartal så vi vet inte vad summan landar på i slutändan. Men vi kan redan nu sluta oss till att de har lagt över 82 miljoner kronor på direkt lobbyism, däribland för att påverka politikerna om TTIP i USA. Hur det ser ut i EU och Sverige har vi ingen aning om.

Men varför lägga så mycket pengar på att påverka ett handelsavtal som politikerna säger inte kommer tillåta genmodifierade produkter i större utsträckning i EU? Därför att politiker kan påverkas och rundas. Monsanto hoppas att få igenom en sak som kallas Investor-state dispute settlement (ISDS). Kortfattat är det en stängd skiljedomstol där storföretagen kan stämma stater om de ser sina vinster hotade.

Ett exempel på liknande förfarande är när tobaksjätten Philip Morris stämde Uruguay när de ville begränsa rökningen. Detta kunde ske tack vare ett ett handelsavtal mellan Schweiz och Uruguay. Samma sak hände när Australien ville införa generiska tobaksförpackningar.

Genom att få igenom ISDS hoppas Monsanto att kunna stämma alla stater i EU som kräver märkning av genmodifierade produkter. Därför tycker Monsanto att det är värt att lägga 82 miljoner, bara USA, för att lobba direkt mot politiker.

Men Monsantos plan kan stoppas. Vi kan stoppa TTIP och ISDS. Gör som över 24 000 andra och >>skriv under vår kampanj<< för att stoppa Monsanto från att stämma Sverige i framtiden.


 

[1] I en tidigare version av inlägget hävdades det att Monsanto lagt 87 miljoner på att lobba kring TTIP och relaterade handelsavtal. Tyvärr var det fel då rapporterna från OpenSecrets inte går ner på exakt summa på varje enskild lobbyaktivitet utan lägger ihop en rad olika i varje rapport. Det är alltså en sammanslagen summa på deras lobbyism som inkluderar den om TTIP och relaterade frågor.

Fler nyheter