Priset för jurister som attackerar demokratin: 1 000 $ i timmen

Eftersom svensk media inte klarar att granska handelsavtalet, The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), som just nu förhandlas mellan USA och EU har Skiftet varit tvunget att göra egen granskning.

Till exempel har vi grävt fram hur mycket storföretaget Monsanto och oljejättar som BP och Chevron lägger på lobbyism i USA, däribland för att få igenom ett handelsavtal mellan USA och EU. Resultatet? Över en kvarts miljard kronor läggs på lobbyism.

Men varför är de beredda att lägga så mycket pengar på ett handelsavtal? Vad hoppas de kunna uppnå? Förklaringen hittar vi i Investor-state dispute settlement (ISDS) som är en sorts stängda domstolar. Dessa kringskär svensk lagstiftning då de innebär att storföretag kan stämma stater om de känner att företagens vinster är hotade på grund av demokratiska beslut.

Att storföretagen gärna vill kunna stämma stater förstår man. Men vilka är det som sitter i dessa domstolar och vad har de att vinna på det? Denna film förklarar hur de ljusskygga aktörerna hoppas kunna tjäna storkovan på att storföretagen stämmer exempelvis Sverige:

Vill du stoppa ISDS? Då kan du >>gå med i vår kampanj för att stoppa TTIP och ISDS<<.

Fler nyheter