Österrikes kansler hotar att stämma EU

Det rör på sig i Europa när det kommer till det omtvistade handelsavtalet Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) mellan USA och EU som i många fall är en gåva till storföretagen i form av avregleringar som hotar vår miljö och välfärd. Tyska socialdemokrater har satt sig på tvären så länge Investor-State Dispute Settlements (ISDS) finns kvar som en del av avtalet.

ISDS är en klausul som möjliggör för företag att stämma stater i stängda domstolar om deras vinster blir hotade. Dessutom har både Frankrike och Holland vägrat skriva på avtalet om inte den nyss nämnda klausulen stryks från avtalet. Flertalet svenska fackförbund har också vaknat, däribland LO, och motsätter sig också frihandelsavtalet om inte ISDS-klausulen stryks.

Nu säger ännu ett EU-land i från. Det är Österrike som via deras förbundskansler, socialdemokraten Werner Faymann tycker att företag har tillräckligt för mycket makt som det är och de bör inte få mer. Sedan tidigare kampanjar landets största tidning mot TTIP och socialdemokraterna röstade igenom sex resolutioner mot avtalet på sin kongress. Så här säger Faymann:

We have looked the other way for too long while corporations were establishing a world of their own on a global level, such as tax loopholes. That led the world to the 2008 crash. It is contrary to the democratic ethics of countries like Austria that they should not be given a special court and a special right to lawsuits.

Vidare öppnar han för att de är beredda att ta strid ända upp till EU-domstolen i frågan.

Fler börjar få upp ögonen för det här kontroversiella frihandelsavtalet. Det är en sak som är säker.


Tycker du att storföretagen fått för mycket makt? Stå med oss och när 13 800 och >>skriv under vår kampanj mot TTIP<<.

 

 

 

Fler nyheter