Här är lobbyisterna som försöker styra handelsavtalet – och de vill dig inte väl

”Det finns inget hemligt” med förhandlingarna runt handelsavtalet mellan EU och USA, hävdar avtalets vänner. Men när man kontaktar EU-kommissionen och frågar vilka lobbyister de träffat, vilket de måste svara på, får man ibland vänta över ett år på svar och dokumenten är kraftigt censurerade när de dyker upp i brevlådan.

» Läs mer: Det här innebär handelsavtalet och vad du kan göra för att stoppa det

Corporate Europe har gjort ett digert jobb att nysta i vilka lobbyister det är EU-kommissionen träffar. Man kan konstatera att det inte nödvändigtvis är de som vill dig väl. Här är topplistan:

  1. Livsmedelsindustrin
  2. Arbetsgivarorganisationer
  3. IT-industrin
  4. Bilindustrin
  5. Tillverkningsindustrin
  6. Kemikalielobbyn
  7. Finansbranschen
  8. Tillverkare av medicinsk utrustning
  9. Mediebolag
  10. Läkemdelsbranschen

Exakt vad de vill få ut av handelsavtalet är svårt att säga, men kortfattat är det här en sammanslutning av företag och organisationer som kämpar mot regleringar för hälsa, miljö, arbetsmiljö, anständiga anställningsvillkor, reglering av bankväldet och så förstås Rupert Murdochs medieimperium. Nämndes Monsanto? Monsanto också.

» Läs mer: Monsanto spenderade 55 miljoner på att påverka folkvalda i USA under 2013

De som däremot inte har samma resurser att bedriva traditionell lobbyistverksamhet i den här skalan är miljöorganisationerna, det är fackföreningsrörelsen eller alla de miljontals medborgare som skulle vinna på att banksektorn reglerar bättre.

Men TTIP-motståndet är enormt. Det är folkligt och det börjar bli allt mer välorganiserat. Det riktigt intressanta är att det inte accepterar premisserna att försöka ta sig in i maktens finrum för att övertyga. Rörelsen samlar istället råstyrka för att sparka in dörren.

Vi på Skiftet kommer fortsätta göra vår del, och vill du som 15 000 andra ansluta dig till vår kampanj så är det enkelt att skriva upp sig nedan.

Fler nyheter