EU vill forcera kritiserat handelsavtal under 2015

Frihandelsavtalet, TTIP, mellan USA och EU har varit igenom det mesta. I Tyskland har socialdemokraterna har satt sig på tvären och haft synpunkter på den så kallade ISDS-klausulen som möjliggör för företag att stämma stater om deras vinst hotas. Frankrike har sagt nej till TTIP så länge ISDS-klausulen är kvar och ett annat EU-land, Holland, har vägrat ställa sig bakom avtalet om inte ISDS försvinner. Här i Sverige har fler och fler höjt rösterna mot att storföretag ska få stämma länder i hemliga domstolar.

Nu försäkrar dock de ledande EU-politikerna att TTIP kommer bli verklighet under nästa år, däribland Europakommissionens president Jean-Claude Juncker, som säger att målet fortsatt är att det ska bli verklighet under nästa år. Samtidigt har Englands premiärminister David Cameron träffat andra EU-länder och storföretag för att diskutera de myter som blossat upp när det gäller ISDS-klausulen. Dessutom vill Juncker tona ner och att ingenting egentligen kommer förändras om klausulen blir en del av det slutgiltiga frihandelsavtalet.

Ett läckt dokument pekar på att de vill skynda på TTIP-förhandlingarna genom att sätta press på medlemsstaterna och trycka på dem för att förändra diverse lagar som länderna i dagsläget har. Detta för att EU så smidigt som möjligt skall kunna få igenom TTIP-avtalet. Desperat var ordet.

Vad som händer återstår att se men deras mål är som sagt nästa år. Financial Times tror däremot inte att TTIP kommer bli av under 2015. Det bör dock nämnas att ju fler som talar om det här omfattande handelsavtalet, desto mer kontroversiellt och än mer, ju fler invändningar har människor mot det.


Tycker du att det är en dålig idé att storföretag ska få stämma Sverige i hemliga domstolar? Stå med oss och nära 13 000 andra om du också tycker TTIP måste stoppas.

Fler nyheter