Alliansen och SD fällde satsning på kvinnojourer

I veckan röstades regeringens och Vänsterpartiets budget ned av alliansen och Sverigedemokraterna. Det är egentligen inte så konstigt agerande, mest troligt är att de rödgröna skulle ha röstat ned alliansens budget också. Detta innebär att vi ska rösta den 22:a mars 2015 igen, och debatten har redan börjat i alla tillgängliga kanaler.

Fällningen av regeringens budget innebär brutna löften av Sverigedemokraterna som vi berättade tidigare i veckan. Men vi kan passa på att lyfta några saker som alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna faktiskt röstade ned.

För landets kvinnojourer försvann en satsning på 100 miljoner kronor. Regeringen avsatte 207 miljoner, varav 100 miljoner var öronmärkta till kvinnojourer.  Alliansens förslag på 137 miljoner kronor innebär inte öronmärkta pengar till jourer, det är oklart hur de pengarna skulle användas.

Det finns en oro bland kvinnojourerna då många av dem lever på marginalerna. Ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige (Roks), Karin Svensson, säger till Dagens Nyheter:

Det blir färre kvinnor som får hjälp än vi hoppats på.

Olga Persson från SKR tillägger:

Det är självklart att med 100 miljoner kan man göra mycket verksamhet, blir i princip en anställd extra per kvinnojour i landet.

Även Arbetsförmedlingen blev snuvade på satsning. De hade utlovats ett tillskott på 550 miljoner kronor. Dessa pengar skulle bland annat användas till utbyggda arbetsgivarkontakter samt ett bättre stöd till de som byter jobb och de som nyligen blivit arbetslösa.

Fällningen av regeringens budget gav troligtvis inte en negativ inverkan hos näringslivet. Som ni säkert anar är vinster också en del av analysen.

Olof Stenhammar, grundaren av Optionsmäklarna, säger till DN:

Vad är nästa steg? Att samhället ser ned på vinster i alla branscher?

Näringslivstopparna hoppas på en förhandlingslinje mer på mitten för partierna och påpekar vikten av ett samarbete. Börje Ekholm på Investor tillägger att blockpolitiken kan leda till låsningar även i nyvalet. Det är nog sant.

 

 

 

Fler nyheter