Vändpunkt: små segrar mot oljebolagen i USA

Det egentligen en struntsak att några kommuner runt om i USA förbjuder fracking – det förmodligen mest miljöskadliga sättet att borra efter olja och gas. De senaste åren har storbolag börjat borra i alltmer ekologiskt känsliga områden, och det sker allt oftare tättbefolkade platser. Påverkan på miljön där man ägnar sig åt fracking kan inte beskrivas som något annat än katastrofal.

I Kalifornien har två kommuner förbjudit metoden, rapporterar Grist med överraskade svordomar i rubriken. I Ohio är det fyra och i oljebolagsmeckat Texas är har överraskande många kommuner gjort slag i saken: en. Alla dessa kommuner har drabbats av stora och dyra påtryckningskampanjer från oljeindustrin med budgetar som närmast påminner om svenska partiers nationella valkampanjer. Ändå har de folkliga protesterna på sina håll vunnit och för första gången kunnat visa upp segrar mot frackingeländet.

Men de visar att folkligt engagemang och ordentlig organisering faktiskt kan besegra stora multinationella företags kassakistor. Det är en viktig lärdom att ta med sig – även till andra politikområden där medborgare står upp mot mäktiga pengaintressen.

Den förbättrade miljön får man på köpet.

Med TTIP riskerar Fracking att komma till Europa. Stå med oss ifall du också tycker det här måste stoppas.

 


Här är en kortfattad animerad version av hur fracking fungerar.

 

Fler nyheter