Tobakslobbyisternas favoritpolitiker vill att tobaksbolagen ska få stämma Sverige

Christofer Fjellner, Moderat EU-parlamentariker, har skrivit en artikel där han talar varmt om frihandelsavtalet mellan USA och EU, Transatlantic Trade and Investment Partnership, förkortat TTIP. Fjellner påpekar att frihandelsmotståndarna svartmålar frihandelsavtalet och jämför det med EU-omröstningen (!).

Syftet med artikeln är att prata gott om TTIP. För nytillkomna läsare kan vi berätta att Sverige genom EU förhandlar fram TTIP, och det kan öppna upp för tobaksjättarnas stämningar. Genom slutna skiljedomstolar som kallas Investor-State Dispute Settlements, förkortat ISDS, som möjliggör det för företag att stämma stater om de tycker att en stat gjort saker som inskränkt företagets vinster.

Detta kan även påverka lagförslag genom att lagförslagen kommer att kunna regleras beroende på vilken effekt den har på handeln. Kort sagt; handelns intresse kan påverka framtida lagar. Frågan är vad Sveriges lagar ska grunda sig på, demokratiskt diskuterade med makten hos civilsamhället, eller där det finns en risk att det sker bakom stängda dörrar. Diskutera gärna hemma.

Nåja, åter till Fjellner. Detta utspel är inte oväntat från en tobakslobbyist. Fjellner är nog Sveriges största tobak- och snusentusiast. Han har drivit en hård kamp för att få sälja snus i Europa, så pass att han har sålt snus från sitt kontor i Bryssel. Han har även med sina allianskompisar röstat för att göra cigaretter, e-cigaretter, snus och annan tobak så marknadsvänligt och tillgängligt som möjligt. Och han är älskad av tobakslobbyn.

Internationellt beskrivs Fjellner som ständig motståndare till tobakförbud samt  en av de EU-parlamentariker som har starkast band med tobaksföretaget Philip Morris.

Det här? Det är Fjellner som är med bland de top-tio som har starkast relation till Philip Morris.  ”Marked blue” betyder att han är stämplad som väldigt ”mottagbar” av argument från dem.

968882_10203127800459184_5666789286149488621_n

 

 

Och på tal om Philip Morris, tidigare har vi skrivit om Uruguay som tack vare handelsavtal med Schweiz öppnar för att schweiziska multinationella företag kan stämma Uruguay om de upplever att staten vill begränsa deras vinster. Något som Philip Morris gjort, de accepterade inte att Uruguay ville ha fler hälsovarningar på sin cigarettpaket.

Och när Australien ville införa generiska cigarettpaket stämdes de av Philip Morris. Rättegångskostnaden för den australienska staten beräknas uppgå till 20 miljoner dollar.

Och tobaksbolag har hotat att stämma Nya Zeeland om handelsavtalet Trans-Pacific Partnership Agreement, förkortat TTPA går igenom –> titta här.

Exakt var vi landar är svårt att avgöra på förhand. Men vad vi vet är att Fjellner vill ungefär samma sak som Philip Morris vill.

 


 

Vill du att Philip Morris ska kunna stämma staten om de känner att deras vinster hotas? Om inte så bör du skriva under vår namninsamling för att stoppa TTIP.

Fler nyheter