Pensionsgruppen: Några stormar ut, andra sitter kvar – ingen vet varför

Att vara konservativ behöver inte betyda att man är emot förändringar, man har bara ett recept på hur det ska gå till. Pensionsgruppen består av ett samarbete med de borgerliga partierna och med Socialdemokraterna, och detta blocköverskridande samarbete har pågått i över 20 år. Tillsammans har partierna gjort upp om pensionssystemet och kommer överens om pensionens förändringar, regler och villkor.

Vid dagens möte reste sig företrädare för allianspartierna upp och lämnade mötet. Orsaken var att Socialdemokraterna bjudit in Miljöpartiet till pensionsgruppen.

Att de sedan var informerade om detta redan för två veckor sedan är struntsamma. Det handlar om principer. Samma principer som sägs ha styrt pensionsgruppen i över 20 år, och det faktum att Miljöpartiets deltar strider alltså mot detta. De borgerliga menar att Miljöpartiet inte borde vara med alls, och lämnade därför dagens möte.

Deras företrädare, Lars-Arne Staxäng, säger till Dagens Nyheter:

Vi hade en bra diskussion i sak men nu har vi lämnat mötet.

DN skriver:

MP:s syn på tillväxt går inte ihop med ett stabilt och hållbart pensionssystem, anser de och hotar med att vägra delta i möten om S och regeringen ska ha MP med.

Socialdemokraterna menar å sin sida att det inte bör komma som en chock för allianspartierna att Miljöpartiet är med i pensionsgruppen eftersom de numera ingår i  regeringen.

Men varför ska Miljöpartiet vara med? Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth verkar inte heller veta:

Det är ingen hemlighet att MP ingår i regeringen och att hela regeringen måste ta ansvar för pensionerna.

Socialdemokraterna ska ha med Miljöpartiet, inte för att de förväntas tillföra något, utan för att det är en principsak.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll menar att Miljöpartiet nog egentligen inte behöver vara med:

MP kommer att ha ett inflytande över pensionsfrågorna alldeles oavsett.

Kort sagt: Miljöpartiet ska vara med, utan att Socialdemokraterna ger ett närmare svar på varför det är viktigt eller vad de tillför.

Sammanfattningsvis anser de borgerliga att det ska vara som det varit i 20 år, att de numera rutinmässigt sätter sig på tvären är något vi redan vet om. Och Socialdemokraterna vill göra något annat men vet inte varför. Vi föreslår att alla sätter sig vid bordet igen så fort de bestämt sig varför de är med.

Fler nyheter