Obama tänker inte låta gigantiska telekombolag bestämma över internet

Igår gick USA:s president Barack Obama ut och ställde sig bakom nätneutralitet . Begreppet myntades 2003 av medielagprofessorn Tim Wu som menade att allting på nätet ska behandlas lika oavsett användare, vara en garant för öppenhet och inte på något sätt gynna en aktör över någon annan. Jon Oliver på Last Week Tonight förklarar bra hur det hela fungerar.

Obamas svar kommer i kölvattnet av att internetleverantörer i USA velat ta ut fler kostnader som försvårar för människor att kommunicera online, och bestämma vilka sidor människor ska ha tillgång till.

I sitt korta videomeddelande klargjorde Obama att internetleverantörer inte ska vara några grindvakter som bestämmer över andra användare utan att internet ska präglas av mångfald, rättvisa och öppenhet. Tim Wu var snabbt ute och berömde Obama för sitt ställningstagande. 

I Sverige pågår för tillfället något liknande där bland andra diverse stora filmgiganter krävt av internetleverantören, Bredbandsbolaget, att de ska blockera vissa sidor. Det rör sig om så kallade piratsidor som Swefilmer där man gratis kan se filmer. Bredbandsbolaget svarade i sin tur att de inte har någon juridisk skyldighet att blockera göra det. Rättsläget är i nuläget osäkert men samtidigt har liknande krav fåtts igenom i ett antal andra europeiska länder.

Det handlar alltså om krav, dels från giganter som kräver blockering på sajter de ogillar och pressar internetleverantörer men även som i USA:s fall, där leverantörerna själva vill ha alltmer kontroll över vad användarna ska få ha tillgång till.

Att Barack Obama nu tar ställning är i sig inte en garant. Han har fortsatt en kongress att slåss mot i frågan och stora intressen, men det är ändå ett steg i rätt riktning att en amerikansk president tar bladet från munnen och avvisar giganters allt större kontroll av internet.

 

 

Fler nyheter