M har öppnat för samarbete med SD i 12 kommuner – sedan valet

Just nu håller många kommuner på att sätta samman sitt styre för de kommande fyra åren. Utöver vem som ska få styra och vem som ska sitta i opposition är det en rad poster inom nämnder och styrelser som ska tillsättas. Och då börjar plötsligt somliga att rucka på principen att inte samarbeta med rasistiska Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet har vid ett tillfälle gått över gränsen, Kristdemokraterna och Centerpartiet fyra gånger vardera. Moderaterna har vid elva separata tillfällen inlett samarbeten med Sverigedemokraterna. Trots att Fredrik Reinfeldt var extremt tydlig i valrörelsen om att dörren skulle hållas stängd börjar hans partikamrater runt om i landet glänta på den.

 

I Ale blev de rödgröna störst, men alliansen behåller makten på grund av budgetsamverkan med Sverigedemokraterna.

I Bromölla fick Sverigedemokraternas kandidat uppbackning från Vänsterpartiet för att bli vice ordförande o kommunfullmäktige.

I Falkenberg vill Moderaterna inte ha ett samarbete med Sverigedemokraterna men vill ”prata brett med alla partier i fullmäktige för att hitta stöd för våra lösningar”. Prata för att söka stöd, men alltså inte samarbete.

I Gnesta ville moderatledaren Ann-Sofie Lifvenhage inte stänga dörren för samarbete med Sverigedemokraterna för att ”Moderaternas negativa inställning till samarbete med Sverigedemokraterna kommer att ändras när Fredrik Reinfeld avgår som Moderaternas partiordförande i vår.”

I Gävle blev de rödgröna, precis som i Ale, större än alliansen. Men alliansen tänker styra i minoritet med Sverigedemokraternas stöd. Notera att det inte räcker med passivt stöd här, utan att Sverigedemokraterna aktivt röstar för. Därmed tillåts Sverigedemokraterna fatta de tunga besluten.

I Högsby har alliansen och Sverigdemokraterna röstat på varandras kandidater för att stänga ute de rödgröna från topposterna i kommunen.

I Höör tycker kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Anders Netterheim, att det är dags för samtal med Sverigedemokraterna. ”Vi måste förhålla oss till SD på ett mer vuxet sätt”, säger han.

I Ljungby hjälpte Kristdemokraterna Sverigedemokraterna till en plats i kommunstyrelsen.

I Lysekil vill Moderaterna samarbeta med Sverigedemokraterna.

I Norrtälje vill Moderaterna ha ett samarbete med Sverigedemokraterna för att kunna regera med en minoritet som är mindre än de rödgrönas.

I Sigtuna bjöd Moderaterna Sverigedemokraterna in till samarbete, eller ”bjuda upp till dans”, som det moderata kommunalrådet beskrev det, och fick platser i nämnder och styrelser av Moderaterna om de lovade att inte rösta med de rödgröna.

I Skåne ville distriktsordföranden Lars-Ivar Ljungman att Moderaterna borde närma sig Sverigedemokraterna. Ljungman är också ordförande i den nationella valberedning som ska hitta Fredrik Reinfeldts efterträdare.

I Svenljunga har Centerpartiet redan börjat förhandla med Sverigedemokraterna för att kunna få den åtråvärda oppositionsrådsposten.

I Södermanland vill Moderaterna distriktsordförande Björn Andersson förhandla med Sverigedemokraterna.

I Torsås tycker Moderaternas gruppledare att det inte är så stora skillnader mellan dem och Sverigedemokraterna och att ett samarbete borde bli av.

I Vingåker fick Ljungman uppbackning av partikollegan och kommunalrådet Timo Granetin. ”Det handlar om att skapa borgerlig majoritet”, slår han fast.

I Ånge sa gruppledaren Tord Sundqvist (M) att det var dags att börja samarbeta med Sverigedemokraterna. Oppositionsrådet Hans-Eric Beck (M) var snabb att säga att det här inte var Moderaternas hållning utan Sundqvists egen. Det här är alltså samma Beck som förra året skrev motioner tillsammans med Sverigedemokraterna och bjöd in dem på sina möten.

 

Moderaternas ledarlöshet börjar öppna en dörr sommåste hållas stängd, och enligt Moderaternas synnerligen tydligt formulerade vallöfte också ska fortsätta vara det. När man väl öppnat den är den omöjlig att stänga igen, då har man redan legitimerat Sverigedemokraterna. Moderatledningen måste hålla tätt.

Fler nyheter