LO vill inte att storföretag ska kunna stämma Sverige

Frihandelsavtalet, TTIP, mellan USA och EU har flera oroväckande inslag. Bland de mer omdebatterade och kontroversiella är Investor-State Dispute Settlements (ISDS). Det är det som möjliggör för företag att stämma stater ifall en stat, på något sätt, begränsar deras vinst. ISDS innebär också att allting ska avgöras i en specialskapad domstol bakom stängda dörrar. Det ordinarie rättssystemet räcker alltså inte till.

Som tur är har många ifrågasatt den delen av TTIP. Senast i raden är LO som genom ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson är så tydlig som man kan vara. Han säger att LO är beredda att äventyra hela avtalet ifall inte ISDS strycks ur TTIP och tycker just den delen äventyrar demokratiska beslut.

Det här innebär att fler och fler ser ISDS som ett stort hot som måste bort. Exempelvis har Jean-Claude Juncker, EU- kommissionens ordförande sedan tidigare öppnat upp för att stryka den delen ur TTIP. Något annat som fått folk att tveka när det kommer till ISDS är att svenska vattenfall stämt den tyska staten på den hissnande summan på 43 miljarder. Detta för att Tyskland planerat att senast 2022 lägga ner all kärnkraft.

Men än så länge är skyddet en del av TTIP och det finns fortsatt ett stort stöd, däribland hos USA, ett flertal EU-länder och förstås storföretagen som tycker ISDS är en bra idé.

Ifall du tycker TTIP bara måste stoppas, stå med oss och skriv på vår kampanj för att stoppa TTIP.

 

Fler nyheter