IKEA:s skatteplanering avslöjad

IKEA, det svenska företaget en gång i tiden startat av Ingvar Kamprad har avslöjats för avancerad skatteplanering. De är ett av många företag som, enligt den här rapporten av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), taxerar via Luxemburg och sluter förmånliga skatteavtal med landet. Det här har gjort att de betalar en skatt på mindre än en procent:

The leaked files provide an inside look at a hidden world where corporations can meet with Luxembourg officials to obtain favorable tax treatment. ICIJ journalists have combed through the documents and found that some corporations can reduce their effective taxes to less than 1 percent on profits they have shuffled through Luxembourg.

Sedan 2003 har IKEA i Australien gjort en vinst på en miljard dollar och detta utan att egentligen behöva betala någon skatt alls. Det handlar om en noga utförd skatteplanering signerad grundaren Ingvar Kamprad. Financial Review går igenom de olika steg IKEA gått igenom för att maximera vinster och undvika skatten.

Det ironiska i sammanhanget är att de, precis som många företag, gör allt för att undvika skatten men samtidigt vill ha rätt att stämma stater i och med ISDS-klauslen i frihandelsavtalet, TTIP.

Stå med över 8 000 ifall du också tycker det är helt uppåt väggarna.

 

 

Fler nyheter