Herrarna ska spela på gräs ‐ kvinnorna får nöja sig med ett VM på konstgräs

Nästa år är det dags för fotbolls VM för damer. Den här gången anordnas det i Kanada. Inom damfotbollen är Sverige ett av de bättre länderna. Men tyvärr är också damfotbollen en god spegling av samhället vi lever i.

De ses sällan som fullgoda fotbollsspelare. Under dam-EM förra året, vilket Sverige stod värd för, roade sig en lång rad män att skriva sexistiska och förminskande tweets om våra svenska kvinnliga fotbollsspelare. Journalisten Jack Werner gjorde en skrämmande men viktig sammanställning. Det var rent kvinnohat som kom fram. Varför? Svenska landslaget hade gjort en dålig premiärmatch. Och det klart, de förtjänar kritik för den, men ingen förtjänar någonsin hat och bli förminskad på grund av sitt kön för det.

Kan ni tänka er det här hända när herrlandslaget gör en dålig match? Det är knappast troligt. Då lär det mer röra sig om kommentarer som ”avgå Hamrén” och mer fokus på prestationer. De lär knappast bli förminskade till hur de ser ut och om det förekommer, händer det sällan. Men det här är vardag för kvinnliga fotbollsspelare.

För att ta fler exempel. Vår stjärna i fotboll, Zlatan, passade på att förminska damfotbollen när han fick chansen. Det finns fler exempel men det är så det ser ut. Kanske var det inte meningen, det är väl bara något man säger, men det här bygger på en syn att kvinnor inte kan spela fotboll eller helst ska göra det och att de är så dåliga

Och nästa år är det som sagt dam-VM. Det kommer spelas på konstgräs. Brukar männens Europa respektive världsmästerskap spelas på konstgräs? Nej, givetvis inte. Det skulle inte komma på fråga. För dem är det självklart att fotboll i stora mästerskap ska spelas på gräs. Alla skulle gått i taket annars.

Ett 40-tal spelare däribland de amerikanska stjärnorna, Abby Wambach and Alex Morgan, har nu stämt det internationella fotbollsförbundet (FIFA) så väl som det kanadensiska för att de tvingas spela på konstgräs. Det skulle uppskattningsvis kosta 3-6 miljoner dollar för FIFA att lägga ett vanligt naturgräs som man alltid spelar på i olika mästerskap.

Oavsett om FIFA ändrar sig efter att en massa spelare reagerat, vilket är osannolikt, är det här ett talande exempel på hur inte ens den största och mäktigaste fotbollsorganisationen bryr sig när kvinnor spelar fotboll.

De ska inte ens få göra det på samma underlag som männen.

 

Fler nyheter