Är det här den bästa låten om att stoppa fracking som har gjorts?

Den kanadensiska rocklegendaren Neil Young är inte bara världsstjärna sedan 60-talet utan även något av en miljökämpe. På sin fritid har artisten bland annat byggt om en klassisk Lincoln Continental från att vara ett avgasmonster till att bli en el-bil.

På hans senaste album Storytone finns singeln Who’s gonna stand up? som handlar om att vi måste rädda miljön tillsammans.

Låten tar upp en rad olika miljöproblem, däribland fracking. Men vad är egentligen fracking?

Fracking är ett metod för att utvinna fossila bränslen såsom olja och naturgas. Fracking går ut på att man borrar ett hål i marken. När hålet är färdigt pumpar man in stora mängder vatten blandat med kemikalier. På detta sätt skapas det sprickor i de gasrika skifferlagren långt under markytan och därigenom frigörs naturgas eller olja. Därefter leds gasen eller oljan upp till ytan och bort för konsumtion.

Varken naturgas eller olja är särskilt klimatvänligt och metoden har inte slagit i Europa ännu, fracking är exempelvis inte tillåten i Frankrike. Men nu börjar det röra på sig i Storbritannien där det är tillåtet.

Fracking kan också komma att bli allt vanligare då det transatlantiska handelsavtalet, TTIP, vilken innebär att stater som förbjuder fracking kan stämmas av oljejättar som ser sina vinster hotade. Det är vad som hände när Quebec i Kanada hade en folkomröstning som sa att metoden var förbjuden.

Vill du att svenska staten ska kunna stämmas om vi inte låter företag trycka ner gifter i vår mark för att få upp fossilt bränsle? Då ska du skriva under vår namninsamling, vilket över 7 400 redan har gjort. Om du inte vill det kan du alltid lyssna på Neil Young en gång till för säkerhets skull och fundera över vem som ska rädda miljön.

Fler nyheter