Kinas nya dödsnygga gasmaskmode

Kina är en växande supermakt med kraftig ekonomisk tillväxt och rasande urbaniseringstakt. Landets städer drabbas av denna omdaning då det är de allt mer tätbefolkade städerna som är motorn för den växande kinesiska medelklassen. Ett av de största problemen som städer drabbas av är smog. Såhär ser det till exempel ut i Peking en helt vanlig dag:

800px-Smog_pekin
Foto: Berserkerus

Hur ska man egentligen klä sig för ett sådant väder? En sak är säker och det är bara för att miljön tar stryk behöver inte gatumodet göra det. Därför har en kinesisk modedesigner tagit fram en serie med fashionabla gasmasker för de allt mer trendkänsliga kinesiska urbanistas som är ute på stan och flänger. Bara för att miljö förstörs behöver inte dagens outfit bli det med.

Sånt här kan väl inte hända oss i väst? Kanske inte smog men det finns andra saker som hotar vår miljö – en sådan sak är fracking.

Fracking är en metod för att kunna utvinna fossila bränslen såsom olja och naturgas. Metoden går ut på att man borrar ett hål i marken där man sedan pumpar in stora mängder vatten som är blandat med kemikalier. På detta sätt skapas det sprickor i de gasrika skifferlagren långt under markytan och därigenom frigörs naturgas eller olja. Därefter leds gasen eller oljan upp till ytan och bort för konsumtion.

Varför är det så illa? I korta drag kan det förgifta vårt vatten:

EUUSfrackingreport
Foto: Friends of the Earth Europe

Fracking växer som fenomen i USA och det kan komma att ta sig över atlanten till EU. I det transatlantiska handelsavtalet som just nu förhandlas fram (förkortat TTIP) kommer frackingföretag få möjligheten att stämma stater om de inte tillåter fracking. Låter inte detta helt osannolikt?

Faktum är att det redan har hänt. När Québec folkomröstat om att stoppa fracking stämde det kanadensiska företaget Lone Pine Resources delstaten på 250 miljoner $. De kunde göra det genom ett dotterbolag i USA som hänvisade till frihandelsavtalet som finns mellan USA och Kanada.

Vem vet, det kanske blir en häftig grej att dricka vatten från frackingområden i form av iskuber i drinkar på coola barer? Det går trender i sånt precis som i gatumode. Men vill du att svenska staten blir stämd av enerigbolag som inte bryr sig om din hälsa eller klimatet bör du göra som över 6 500 andra och skriva under vår namninsamling för att stoppa TTIP.

Fler nyheter