Skiftet vs Elon Musk 3-0

Den här veckan tvingade vi Tesla att ta ner sin jobbannons när de försökte rekrytera en farlig lobbyist i Sverige.

Deras mål: att påverka svensk lagstiftning så de ska slippa bry sig om facken och strejkarnas krav. Vårt mål: att backa de som strejkar och stoppa Teslas försök att sabba svensk arbetsrätt.

Flera hundra Skiftet-aktiva spammade jobbannonsen med AI-genererade CV:n för att sabotera Teslas rekryteringsmöjligheter. Tesla tog ner annonsen.

Men det var inte första gången vi gjorde det, utan tredje… Vi gjorde samma sak förra veckan, då Resumé frågade oss om vår strategi och vår kampanjchef Olivia svarade:

– Tesla flyger in strejkbrytare från utlandet och gör sitt bästa för att underminera svensk strejkrätt. Deras agerande är ett stridsrop mot svensk demokrati och en attack under bältet… och då kan de vänta sig att de möts av slag under bältet tillbaks.

Hur började det?

Vi lanserade Teslalobbyist.se redan i slutet av 2023, strax efter strejken inletts mot Tesla.

Sen dess har vi inte hört något om någon nytillträdd lobbyist. Tills i augusti 2024 då en ny jobbannons för exakt samma lobbyistjobb dök upp igen på Teslas hemsida. Så det gick kanske inte så bra med förra rekryteringsprocessen. Därför körde vi en favorit i repris förra veckan, och följde upp med en tredje insats i tisdags.

Varför är detta så viktigt?

Elon Musk har länge hatat när arbetare går samman för bättre villkor. Det har gått så långt att i ett samtal med Donald Trump skrattade Musk om hur han sparkar sina egna arbetare om de organiserar sig fackligt i USA. [1] Nu vill Musk exportera den amerikanska arbetsmarknaden till Sverige, men för det behöver han en lobbyist.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att om Teslas lobbyist exempelvis lyckas förbjuda sympatiåtgärder som Timbro vill, kommer det inte bara förstöra för Teslas arbetare. [2] Det innebär att oavsett var du jobbar kommer du och dina kollegor att få svårare att förhandla med chefen när hen inte längre känner sig lika pressad av risken för en strejk.

Skiftet-aktiva står alltid i solidaritet med vanligt folk som strejkar för schyssta villkor. Vi har tydligt visat vad vi går för, och vi kommer inte släppa Teslas smutsiga lobbyism ur sikte.

Teslalobbyist.se

 

Källor

[1] CNN, “UAW files federal labor charges against Donald Trump and Elon Musk after threatening workers on X interview”
https://edition.cnn.com/2024/08/13/business/uaw-trump-musk-charges/index.html

[2] Arbetet, “Timbro vill förbjuda sympatiåtgärder” https://arbetet.se/2024/01/17/kritik-fran-timbro-mot-sympatiatgarder-efter-varslet-pa-tesla-helt-oproportionerligt/

Fler nyheter