(SJ) Skiftets Järnvägar rullade genom Göteborg

Fredagen den 30 augusti åkte jag minitåg för att rädda nattåget. Men jag var inte ensam – barnfamiljer, pensionärer och nyfikna förbipasserande slöt upp i den rullande protestaktionen.

Från trottoarerna runtomkring fick vi hejarop, tummar upp och applåder. Men vi kände också stödet från de nära 70 000 som nu skrivit under namninsamlingen för att rädda nattågen mellan Göteborg och norra Sverige.

Linnea som startade kampanjen för att rädda nattågen på www.mittskifte.org vill lämna över namninsamlingen till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). Men ministern verkar vara en folkskygg typ som inte gillar att ta ansvar för sin tågfientliga politik.

Protesttåget rullar på genom Sverige, förutom kampen för att bevara nattågen så startas det också upprop mot att SJ:s tåglinje mellan Stockholm och Uppsala läggs ner. [1]

Bolagiseringen av SJ och avregleringen av järnvägen har gjort att privata företag – och nu även den finska staten – vill tjäna pengar på de populäraste svenska sträckorna. Men vem tar ansvar för helheten? [2]

Genom att visa på det absurda i att klimatvänliga nattåg ska läggas ner och passagerare hänvisas till fossilflygplan kan vi börja bygga den rörelse som tågen i Sverige behöver. För vi behöver tågen även i framtiden.

Källor:

[1] MittSkifte, “Rädda Uppsalapendeln”
https://www.mittskifte.org/petitions/radda-uppsalapendeln-1

[2] DN, “Finska statens tågbolag ger sig in i kampen om svenska resenärer”
https://www.dn.se/ekonomi/finska-statens-tagbolag-ger-sig-in-i-kampen-om-svenska-resenarer/

Fler nyheter