Vi målade ett ikoniskt övergångsställe i Palestinas färger inatt, i Malmö

Pressmeddelande: Ikoniskt övergångsställe i Malmö målades inatt i Palestinas färger

9 maj 2024 – Bilder

Under natten till torsdagen målades ett övergångsställe i Malmö i Palestinas färger av Skiftet. Det är ett sätt att förhindra att Eurovision blir en propagandakväll för den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu samtidigt som bomberna faller över civilbefolkningen i Gaza.

Målningen skedde på det stora och vältrafikerade övergångsstället vid Möllevångstorget på Bergsgatan, klockan fyra inatt. Det sker inför att Israel tävlar i kvällens semifinal.

– Eurovision tillåter inte Palestinas flagga inne i arenan, men de kan inte bestämma över hur det ser ut på Malmös gator och torg, säger Olivia Linander från Skiftet.

Olivia och hennes kollega Bea Almhagen blev tidigare i år utkastade från Melodifestivalen iklädda vattenmelondräkter, efter att de visat upp en banderoll med texten “Glöm inte Gazas barn” i direktsändning (melonkuppen.se). Några månader senare står det nu klart att Israel uppträder ikväll.

– Eurovision har gått moraliskt bankrutt som låter Israel stå på scen ikväll. Vi vet att Malmöborna och folk hemma i tv-sofforna inte vill att festen ska bli en propagandakväll. Vår målning i Malmö är en motståndshandling för Gaza bland många, säger Olivia Linander från Skiftet.

Innan kvällens protest har Skiftet samlat in 37 000 namnunderskrifter för att utesluta Israel ur Eurovision, och samordnat en kampanj där Eurovision-cheferna mottog totalt 13 000 mejl med samma krav. Bea Almhagen från Skiftet minns mellokvällen den 10 februari:

– 2,7 miljoner tittare såg oss och vår banderoll i Mello. Idag har vi tagit vår påminnelse även till Malmös gator för Eurovision-ledningen och alla Eurovision-firare att se.

Skiftet står för att Eurovision ska vara en folkfest för alla barn, såväl israeliska som palestinska. Vi kräver ett omedelbart eldupphör i Gaza. Vi tar avstånd från Hamas attack den 7 oktober och kräver också att gisslan släpps. Alla barn, överallt, måste få leva ett liv i trygghet med sina familjer.

Fler nyheter