PRESSMEDDELANDE: Skiftet överraskar Liberalerna med brun sörja

10.00, 17/11 2023, Linköping, Linköping Konsert och Kongress

 

– Lite mer brun sörja, Liberalerna?, frågade Skiftet-aktiva liberalerna i en överraskningsinstallation utanför L:s landsmöte i Linköping under fredagsmorgonen. 

De Skiftet-aktiva bar en t-shirt med en bild på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och hennes politiska markering* mot Sverigedemokraterna på ett liberalt möte år 2021. På tröjan står det “göm en flykting, blir det olagligt göm två”. Olivia Linander, från Skiftet, var en av personerna på plats:

– Liberalerna lovade ju att inte låta SD få igenom sin rasistiska politik, men det är precis var vi ser sker nu med angiverilagen. Romina Pourmokhtari är en av de som lagt sig platt för SD och vi är här idag för att påminna henne och hennes kollegor om hur Liberalerna lät när de fortfarande hade en ryggrad.

Regeringen och Sverigedemokraterna utreder just nu en lag om anmälningsplikt inom offentlig sektor. Men i Liberalernas handlingar inför landsmötet är det tydligt att flera liberaler är emot förslaget och kräver att L lämnar samarbetet med SD. Skiftet tog tillfället i akt för att påminna Liberalerna om sina fallna värderingar när partiet nu samlas för att bena ut sin politik.

Aktivisterna bjöd Liberalerna på brun sörja (kaffe), som anspelar på ett citat från Johan Pehrson när han pratade om Sverigedemokraterna på ett partimöte 2022. Den bruna sörjan serverades i pappmuggar med ett twitter-citat från Romina Pourmokhtari. Samtidigt riktades uppmaningar till skolminister Lotta Edholm (L) om att låta lärare få förbli lärare – inte gränspoliser. 

– Med deras egna ord på våra kaffemuggar och tröjor, synliggör vi Liberalernas hyckleri. L kan när som helst välja att stoppa angiverilagen, men de verkar vara för maktblinda för att stå upp för sina forna liberala värderingar, säger Olivia Linander från Skiftet.

Det här är dag ett av två som Skiftet har aktioner i Linköping mot angiverilagen kopplat till Liberalernas landsdagar. Runt 40 000 personer har skrivit på Skiftets namninsamling mot angiverilagar, medan en majoritet av Sveriges fackförbund och regioner sagt att de kommer vägra stötta lagen. 

I morgon, lördag 18 november kl. 11.00 kommer Skiftet och Biblioteket anger inte utföra en demonstration på Stortorget till Linköpings konsert och kongress för att protestera mot lagen. Representanter från Vårdförbundet och Biblioteket anger inte kommer att tala.

*Tröjan som Pourmokhtari bar 2021 tryckte hon själv genom att ha kopierat sloganen från den ideella organisationen Björkåfrihet. 

För länk till bilder och videos, klicka här.

Fler nyheter