Frivilliga bokbrandkåren ryckte ut

Frivilliga Bokbrandkåren gjorde succé 14 augusti i protest mot koranbränningen.

Men när vi gick förbi Riksdagen mot Mynttorget var det lite nervöst minst sagt. Koranbränningarna lockar fram högerextremister och det har varnats om ökad risk för terrordåd i Sverige. Men det var också därför vi behövde höras. Och med hjälp av Skiftet-aktiva på plats hördes vi med besked:

I allt från internationella TV-kanalen Al Jazeera till Göteborgs-Posten (tillsammans med 30 andra svenska tidningar) rapporterades det om vår protest och många på plats var också glada över att vi var där.

När politiker som SD:s Richard Jomshof vill hälla bensin på elden, är vi där för att släcka.

“Där man bränner böcker, bränner man snart människor”

Citatet från Heinrich Heine förknippas ofta med nazismens bokbål. Men de syftar faktiskt till de koranbränningar som gjordes i samband med att muslimer och judar fördrevs från den iberiska halvön i slutet av 1400-talet.

Det går inte att bortse från att koranbränningarna är en mobiliseringspunkt för extremhögern som vill slänga ut muslimer från landet. Den andre kände koranbrännaren, Rasmus Paludan, brinner (!) för att slänga ut alla “icke-västliga” från Europa.

En annan viktig poäng vi gjorde är ett tydligt nej till minskad demonstrationsfrihet. En ändrad ordningslag skulle bli en gummiparagraf för att neka tillstånd till alla möjliga protester. I slutändan är det protester och folklig mobilisering som förändrar samhället.

”Det är lite svårsläckt här, men vi hoppas kunna hindra en spridningseffekt.”

Så sa vi till en av tidningarna på plats. Och det är precis vår förhoppning, att några enskildas brännande av koranen (för att de vill införa bokcensur), inte obehindrat ska kunna sprida hatets eld runt i världen.

 

Fler nyheter