Rör inte min tågvärd: affischkampanj och protester

Hundratals Skiftet-aktiva bidrog med en slant till en massiv affischkampanj med 1 000  affischer i Stockholm. Budskapet var tydligt: rör inte min tågvärd. Timingen var också bra: det skedde inför mötet i regionens trafiknämnd 22 mars där beslutet om tågvärdarnas framtid skulle klubbas.

Kritiken har varit skoninglös efter det pendeltågskaos som den inledande nedskärningen på tågvärdar lett till. Organisationer för människor med funktionsnedsättning har slagit larm om att de inte längre kan använda kollektivtrafiken som tidigare, granskningen som ligger till grund för avskaffandet har dömts ut som undermålig och när kamerorna som ska ersätta tågvärdarna immade igen under snöstormen var det droppen för många resenärer och arbetare.

Men för trafikregionrådet Anton Fendert (MP) verkar det inte ha gjort något särskilt intryck. Inför beslutet 22 mars så möttes han av hundratals demonstranter, många med Skiftets affisch i händerna, som krävde att tågvärdarna ska behållas.

Beslutet gick emot resenärer och personal: tågvärdarna ska vara borta i september. Men än är inte sista ordet sagt och både kollektivtrafiken personal och resenärerna kämpar vidare.

har skrivits under av 23 737 personer i skrivande stund.

Medierapportering från protesten:

Fler nyheter