Kampen för demokrati i Israel

Globalt uttalande om solidaritet med kampen för demokrati i Israel

Vi, undertecknade världsmedborgare från rörelser som representerar tiotals miljoner människor runt om i världen och i Israel, fördömer den aggressiva, antidemokratiska lagstiftning som den israeliska regeringen har föreslagit. Vi är solidariska med de israeliska medborgare har kämpat för demokrati och gått ut på gatorna i hundratusentals under de senaste 12 veckorna.

Den lagstiftning som förespråkas av den israeliska regeringen och som nu befinner sig i sitt sista och avgörande skede kommer de facto att avskaffa rättsväsendets oberoende och ge obegränsad makt åt den verkställande makten. Att förstöra den israeliska demokratins kontrollmekanismer kommer att äventyra så många människors rättigheter – först och främst den palestinska minoritetens politiska och individuella rättigheter i Israel, inklusive rättslöshet, men också kvinnors, HBTQI+, det sekulära samhället, civilsamhället, asylsökande och invandrade arbetstagare.

Den antidemokratiska lagstiftningen kommer dessutom att förlänga den israeliska ockupationen av de palestinska territorierna och möjliggöra en formell annektering av de ockuperade territorierna. Detta strider mot internationell rätt och förnekar miljontals palestinier deras rättigheter och frihet.

Några av oss bor i länder där regeringar vidtagit liknande åtgärder för att skapa en ”illiberal demokrati”. Vi är djupt oroade över att se att premiärminister Netanyahu och hans högerextrema regering använder samma spelbok.

Israel och demokratier runt om i världen åtnjuter en bestående och unik vänskap. Den bygger på gemensamma värderingar som demokrati, frihet och skydd av mänskliga rättigheter. Ockupationen av de palestinska territorierna i strid med internationell rätt har redan allvarligt försvagat detta förhållande. Nu vänder den israeliska regeringen helt och hållet ryggen åt dessa värderingar och undergräver det värdefulla förhållande som medborgare i demokratier värderar så högt.

Vi uppmanar världens ledare att vidta brådskande åtgärder för att försvara demokratin i Israel – för alla människor som lever i regionen.

DeClic – Rumänien \ Kreni-Promeni – Serbien \ Skiftet – Sverige \ Akcja Demokracja – Polen \ 38 Degrees – Storbritannien \#aufstehn – Österrike \ Campax – Schweiz \ Campact – Tyskland \ Zazim – Community Action – Israel \ Uplift – Irland \ Leadnow – Kanada \ MoveOn – USA \ ActionStation- Nya Zealand \ aHang – Ungern \ ~ le mouvement, Frankrike

Fler nyheter