Vi minns 2022 och kavlar upp ärmarna inför 2023

När det blåser hårt står Skiftet-rörelsen stark. Vi tvekar inte att ge oss in i stormens mitt när det krävs. 2022 har präglats av kriget i Ukraina, skenande levnadskostnader och tillträdet av en blåbrun marionettregering styrda av SD. Just därför är jag så stolt över att vi trots detta får igenom seger efter seger för ett mer öppet och rättvist Sverige.

Häng med när jag berättar om några av vår rörelses viktigaste framgångar under 2022:

Skiftet-aktiva gjorde en otrolig insats under valrörelsen och satte upp 160 000 dörrhängare för klimatet från Pajala i norr till Trelleborg i söder. Det var valets absolut största gräsrotskampanj utanför de politiska partierna. Utfallet blev inte som vi hoppats den 11 september, men Skiftet-rörelsen aldrig kommer sluta kämpa för en rättvis klimatpolitik.

Tillsammans stoppade vi rasisten, sexisten och homofoben Björn Söder (SD) från att bli talman! Över 67 000 Skiftet-aktiva stoppade den blåbruna sörjan från att utse en KKK-kramande homofobisk sexist till en av de högsta posterna en person kan väljas till i Sverige. Björn Söder blev rasande.

När inflationen började stiga kraftsamlade vi – och startade ett protestupprop mot priskrisen. Hundratals Skiftet-aktiva tände facklor i Malmö, trotsade kylan i Boden och tågade igenom julrushen på Östermalm i Stockholm. Våra krav: tyglade elpriser, lägre priser på mat och fryst hyra istället för hyreschock. Se filmen eller läs om protestdagen i Aftonbladet och Göteborgs-Posten.

Liberalerna avslöjades av Kalla Fakta när de försökte ta emot anonyma gåvor genom ett avancerat upplägg med en anställd på propagandacentralen Timbro. [1] Då knackade jag och mina kollegor på Timbros dörr med en pengatvättmaskin för att konfrontera dem – och blev insläppta. Se videon från “Johan Pehrsons” hemliga produktlanseringen av pengatvättmaskinen utanför Liberalernas valstuga i centrala Stockholm senare samma dag >>

Svenska språket ändras: den smutsiga fossilgasen ska inte längre kallas “naturgas”! Skiftet-aktiva har satt upp klistermärken över hela Sverige, vi debatterade för namnbyte i Aftonbladet, projicerade vårt budskap på riksdagen och fick tidningar att lova oss att använda begreppet fossilgas. Vi har även varit i kontakt med språkinstitutet som genomför den officiella ändringen. Nu kan fossilgaslobbyn inte längre luras och grönmåla fossilgasen så den verkar ofarlig. [2]

Journalisterna trängdes utanför Näringsdepartementet för att bevaka överlämningen av över 70 000 underskrifter mot Beowulf Minings gruvplaner i Gállok. Regeringen och dåvarande näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) visade sig strax därpå ändå beredd att offra både miljö och samisk kultur när de beslutade att tillåta gruvan. Vår kamp fortsätter mot det brittiska gruvbolaget, och samebyn Jåhkågaska tjiellde tänker ta ärendet till domstol.

Kvinnorna i Iran leder vägen och fortsätter kampen mot förtrycket. Skiftet-rörelsen hjälpte till genom att porta den iranska ambassadören från nobelmiddagen i Sverige. [3] En viktig seger för solidariteten – och 2023 hoppas vi blir året då den iranska regimen faller.

Skurkhyresvärden Wallenstam försöker kräva 10% högre hyra av sina gäster trots åratal av miljonvinster. Därför besökte vi dem i Göteborg med en gåva: ett 25 kilo tungt isblock med en infrusen hyresavi. Fryst hyra är det enda rimliga svaret när hyresvärdarna kammar hem storvinster på oss hyresgäster. SVT och Sveriges Radio var på plats! [4]

Homosexuelle kurdiske demokratiaktivisten Znar greps för att utvisas till Turkiet som en del av Sveriges Nato-förhandlingar. Utvisningen hade inneburit tortyr och fängelse, men efter intensivt kampanjande från medmänniskor och jurister fick Znar äntligen komma hem till sin man Tage i Borås. Nu har han fått tio månaders tillfälligt uppehållstillstånd. [5] Tack alla som agerade digitalt med oss genom en underskrift, ett mejl eller en tweet, och som dök upp på stöddemonstrationerna!

Aborträtten kommer enligt slottsavtalet skrivas in i grundlagen vilket är ett tecken på hur effektiv Skiftet-rörelsens valkampanj var. Nätverket Kvinnostrejk Stockholm lämnade över 22 000 namnunderskrifter till jämställdshetsminister Paulina Brandberg.

Tolv fackförbund lämnade över 46 000 namnunderskrifter till sjukvårdsministern för att Vårda vården. Vårdpersonal ska aldrig behöva prioritera mellan liv i korridoren på akuten. Det är den typen av samvetsstress som idag får vårdpersonal att säga upp sig, och personalbristen leder till en ännu större brist på vårdplatser. Kampen fortsätter för en rättvis vård för alla.

Annie Lööfs stora drömreform blev nedröstad – strandskyddet räddades! Över 40 000 av oss engagerade sig för bevarandet av allemansrätten och Folkets bad tog över strandockupanternas helikopterplatta i Täby. [6] Därefter blev inskränkningen av strandskyddet nedröstad i riksdagen.

När kriget i Ukraina bröt ut anmälde sig tusentals till Refugees Welcome i Stockholm. Det var otroligt fint men satte självklart ett hårt tryck på en fantastisk frivilligorganisation. För att underlätta donerade Skiftet-rörelsen 30 000 kronor till deras arbete med att välkomna de som söker skydd och trygghet i Sverige.

Irene Svenonius ville ge sina kompisar i appläkarbolaget Kry makten över 1177 i Stockholm. Tack vare 88 000 underskrifter och att Moderaterna vandaliserat Skiftets affischer fick de backa. Nu efter valet kommer mittenstyret återkommunalisera 1177 helt och hållet i Stockholm – en viktig seger för opartisk vårdrådgivning. Och som prick över i:et: Vi slängde ut Svenonius!

Jag är så glad och stolt över hur mycket Skiftet-rörelsen har åstadkommit under 2022. Det kommande året kommer antagligen bli ännu mer intensivt, men jag är övertygad om att du är redo att fortsätta ta kampen för ett solidariskt och öppet samhälle mot högerns snålblåst. Låt oss ge oss in i stormens mitt ännu en gång.

Skriv gärna upp dig på vår hemsida Skiftet.org för att vara med i vår folkrörelse 2023.

Tack för det här året,

Olivia – tillsammans med Christian, Maria, Bea, Sabina, Joel, Misja och Robin på Skiftet.

Källor:

[1] TV4, “L:s bulvanmetoder för att ta emot hemliga pengar“ https://www.tv4.se/artikel/1xhcq02PfWfOnKpJtJ5vNb/l-s-metoder-foer-att-ta-emot-hemliga-pengar

[2] Sveriges Radio, “Naturgas byter namn till fossilgas” https://sverigesradio.se/artikel/naturgas-byter-namn-till-fossilgas

[3] DN, “Nobelstiftelsen portar Irans ambassadör från Nobelfesten” https://www.dn.se/kultur/nobelstiftelsen-portar-irans-ambassador-fran-nobelfesten/

[4] SVT, “Hyresgästernas krav på bostadsbolagen: ‘Frys hyran’” https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hyresgasternas-krav-nar-boendekostnaderna-skenar-frys-hyran

SR, “Protesterade mot hyreshöjningar – med isblock: ‘Skandal att de kräver tio procent’” https://sverigesradio.se/artikel/protesterade-mot-hyreshojningar-med-isblock-skandal-att-de-kraver-tio-procent

[5] ETC, “Just nu behöver jag inte gömma mig längre” https://www.etc.se/inrikes/just-nu-behoever-jag-inte-goemma-mig-laengre

[6] ETC, “Badentusiaster flockades vid strandockupanters helikopterplatta i Täby”: https://www.etc.se/inrikes/badentusiaster-flockades-vid-strandockupanters-helikopterplatta-i-taeby

Fler nyheter