Hemligstämplat men inte färdigkämpat

Vi kommer inte linda in det: vi förlorade stort när Ebba Busch, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson hemligstämplade elstödet för poolmiljonärer till 2043. Men vi gav dem en match tack vare tiotusentals Skiftet-aktiva:

Vi har aldrig fått så stor medial uppmärksamhet som för våra aktioner utanför riksdagen inför omröstningen. Skiftet-aktiva var med i stortidningen Aftonbladet men också lokaltidningar från Norrbotten till Skåne. Vi lät inte Busch komma undan oemotsagd och nu de kraschar regeringen i opinionen. Och elprisstödet kan ändå bli offentligt efter domstolsprövning.

Men, elprisstödet är bara ett plåster på ett gigantiskt blödande sår. För hela elmarknaden är riggad: Sverige kan inte fortsätta exportera el och importera elpriser. Därför växer stödet från höger till vänster varje dag för Sverigepriser som innebär att vi i Sverige köper billig el när vi tillverkar billig el.

Från vänster: LO öppnar nu upp för Sverigepriser och det fackliga idéinstitutet Katalys, tidningen Arbetet, Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet är redan för. Från höger: Villaägarnas riksförbund och allt fler företagare hyllar Sverigepriser.

Just nu kraschar regeringen i opinionen och de vill hitta en fråga som löser elpriskrisen. Den enda som gör det är Sverigepriser och om vi blir tillräckligt många kan vi få S att anta modellen. Då kan de sätta press på regeringen som måste hitta något som ökar deras popularitet. Men snart kommer elprisstödet och då kan frågan tappa fart.

Det går att vinna om elen. Tack vare Skiftet-aktiva Roberts upprop om elprisstöd till Norrland som fick över 34 000 underskrifter backade regeringen. [4] Det hade de aldrig gjort utan pressen. Nu måste vi göra det igen.

För att vinna måste vi få Socialdemokraterna, Centern och ett av regeringspartierna eller Sverigedemokraterna att anta modellen. Socialdemokraterna kan påverkas via LO och Hyresgästföreningen. Centern och regeringen kan påverkas via företagarna och villaägarna. Men vi är inte en lobbygrupp utan en folkrörelse, så vår metod blir att sätta press utifrån.

Just nu är alla arga över hemligstämplingen av elstödet så vi måste smida medan järnet är varmt.

Klicka här för att skriva under namninsamlingen som kräver Sverigepriser

Fler nyheter