Det heter nu fossilgas: En käftsmäll mot fossillobbyn

ISOF (Institutet för Språk och Folkminnen), som vårdar det svenska språket, har beslutat att det nya officiella ordet för naturgas är: Fossilgas! [1]

Detta hände inte av sig själv. Det möjliggjordes bland annat av alla Skiftet-aktiva som engagerat sig för att byta ut det förskönande ordet naturgas. Vi har gjort aktioner, vi har skrivit debattartiklar och vi har satt upp klistermärken runt om i landet!

Det kan se ut som en liten seger – ett enda ord – men det är så mycket mer. Vi förändrar normer!

Förändringen är en käftsmäll mot de lobbyister som i decennier har försökt osynliggöra fossilgasens stora klimatutsläpp, och lurat beslutsfattare över hela världen att gasen är en grön klimatsmart lösning. [2]

Att fossilgasen tidigare kallats ”naturgas” har hjälpt till att möjliggöra deras lögner, och fylla fossilindustrins plånböcker ytterligare. Men nu blir det mycket svårare för fossillobbyn att vilseleda folk.

Och som alltid när man utmanar fossillobbyn  – reaktionerna lät förstås inte vänta på sig. Medan vanligt folk firade den viktiga klimatsegern i sociala medier, mötte ISOF även negativa reaktioner. [3] Och det är inte jättesvårt att lista ut vilka aktörer som blev arga… Men som ISOF själva påpekar: Språknormer förändras, och en gång i tiden kallades gasen för jordgas.

Men 2023 heter det alltså fossilgas. Äntligen!

Själv har jag inlett det nya året med att kontakta flera svenska fossilgasföretag för att be dem uppdatera sina vilseledande hemsidor. De kommer ha det svårt framöver att försvara sitt eviga bruk av den grönmålande (och något dammiga, eller hur?) termen ”naturgas”. Vi får väl se vad de svarar!

Men till det viktiga: Detta bevisar återigen något vi redan visste. Genom folkligt tryck kan vi mota bort lobbyisterna, och förändra hur samhället fungerar.

Kampen fortsätter för att fasa ut alla fossila bränslen. Tack för att du är med och driver klimatfrågan med oss!

Här kan du se aktionen vi gjorde mot fossilgaspolitiken i höstas:

Källor:

[1] Sveriges radio, Naturgas byter namn till fossilgas

[2] Corporate Europe Observatory, The Great Gas Lock-in

[3] ISOF, Hur blev det fossilgas?

PS. Såhär fina är våra klistermärken, som vi levererade till hushåll över hela landet. Det finns ett litet gäng kvar – hör av dig om du vill fira genom att sätta upp några i ditt område! [email protected]

Fler nyheter