Utredningar lagar inga tänder

Denna text publicerades i tidningen Internationalen den 20:e oktober 2022.

Utredningar lagar inga tänder

Förra veckan kom de blåbrunas slottsavtal och media har slagit på stora trumman om att SD fått igenom en tandvårdsreform. Det är en sanning med kraftig modifikation.

Avtalet säger att ”en utredning tillsätts för att stärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig vård”. Notera särskilt att den ska ”mer efterlikna”. Den säger alltså att stödet för tandvård inte ska vara lika stort som ordinarie vård. Det är ett enormt svek från SD vilket var det enda parti jag såg gå till val på tandvårdsfrågan.

En till utredning lagar inga tänder och svenska folket vill ha tandvård för alla utan rasistisk exkludering av till exempel asylsökande. Det folkliga stödet för tandvård för alla är överväldigande. Enligt Skiftets unika Sifo-mätning instämmer 86 procent i påståendet ”Tandvården borde ingå i det ordinarie högkostnadsskyddet för sjukvård”. Bland samtliga partiers väljare är över 70 procent positiva till en riktig tandvårdsreform.

S slösade bort tandvårdsfrågan som de gick till val på 2014. De begravde frågan i en utredning som förvisso hade en och anna bra idé. Men de lämnade frågan vidöppen för SD, vilka letade efter en socialpolitisk fråga att driva för att mjuka upp sin image. Ett historiskt svek från S som kostade dem valet. Nu riskerar SD göra samma sak med sin utredning som kommer dra ut på tiden och därmed lidandet.

Skiftet har redan utrett frågan och har en modell färdig i vår rapport Tandvård för alla:

Högkostnadsskydd på 1 000 till 1 500 kronor per år. En rotfylling som kostar säg 3 500 kronor kostar nu 1 000 eller 1 500 beroende på nivån på högkostnadsskyddet
Undersökning varje eller vartannat år för 120 kronor och fungerar som en vanlig hälsokontroll på vårdcentralen med remiss om det krävs.
Extra kostnad för kompletterande besök om tex tandsten. Om det kostar 450 så kostar det 450 tills det slår i taket.

Vad väntar regeringen på?

Skriv under om du vill att alla ska få tandvård, inte bara några.

Robin Zachari, kanslichef på folkrörelsen Skiftet

Fler nyheter