Skärpning – det heter fossilgas, inte naturgas

Den 6 oktober 2022 publicerade vi en debattartikel i Aftonbladet som blev den mest lästa debattartikeln den dagen. Med rubriken ”Skärpning – det heter fossilgas, inte naturgas” uppmanar vi svensk media att kalla den klimatfarliga gasen för vad den är: Fossilgas. Därför har vi startat en namninsamling som kräver att nyhetsbyrån TT fastställa fossilgas som huvudbegrepp i rikstermbanken.

✍️ Skriv under här för att gå med i kampanjen DET HETER FOSSILGAS. ✍️
📰 Originalpubliceringen hittar du i Aftonbladet här. 📰

DEBATT. Ingen vet säkert vem som sprängt de ryska gasledningarna i Östersjön. Men en sak är säker: det läckte ut enorma mängder av smutsig rysk fossilgas rakt ut i havet och atmosfären. Mitt i havet syntes ett stort vitt hål och vattnet bubblade som en jacuzzi.

Aldrig förr har vårt skadliga beroende av fossilgas synts så tydligt. Vi måste en gång för alla sätta stopp för fossilgasen, som eldar på både krig, konflikter och klimatkrisen.

Men fossilgaslobbyn är stark. De tar hjälp av ordet ”naturgas” för att framställa sin industri som miljövänlig vilket lurar vanligt folk och beslutsfattarna.

Senast i somras lyckades de övertyga svenska Europaparlamentariker att grönmåla fossilgas som en ”hållbar” energikälla i en kontroversiell omröstning om EU:s system för hållbara investeringar, den så kallade taxonomin.

Media är viktiga trendsättare i samhället, och deras ordval påverkar den politiska debatten. Därför är det extra illa att svensk press år 2022 fortsätter använda sig av lobbyistordet ”naturgas”.

Några exempel från tidningsdrakarna:

”Grönt ljus för kärnkraft och naturgas”, skrev Aftonbladet i juni. DN rapporterar om att 130 miljoner är utan ström i Bangladesh nu i oktober och berättar om ”naturgasens” roll. I SvD publiceras TT-Bloomberg-artikeln ”Gazprom öppnar gaskranen till Italien” och genomgående används begreppet ”naturgas”.

Inte ens Dagens ETC, vilka gått före genom att stoppa fossilannonser, klarar sig helt utan anmärkning då de ibland gör misstaget att kalla fossilgas för naturgas.

Redan 2019 skrev grundaren Johan Ehrenberg en krönika med titeln ”Det finns ingen naturgas, Ygeman!” där han föredömligt sågar begreppet ”naturgas” med fotknölarna:

”Ibland måste man lära ut det basala. Det finns ingen naturgas, det är lika vansinnigt som att säga att den svarta råoljan är ’naturolja’ eller att man gräver upp ”naturkol” ur marken i Tyskland. ’Naturgas’ är ett propagandaord påhittat för att dölja den fossila gasens förstörelse av vår jord.”

Exakt så är det. Därför är det extra tråkigt att läsa analyser i Dagens ETC med titeln ”Azerbajdzjan utnyttjar Rysslands svaghet och Europas beroende”, ”Höjd ränta får betalas av LO-medlemmarna” och ”Därför pratar alla om den ryska gasen”.

Alla dessa texter använder det missvisande begreppet naturgas. Inte ens de mest välmenande lyckas utan vägledning.

Vi uppmanar därför TT, Nordens största nyhetsbyrå som alla stora svenska dagstidningar anpassar sig efter, att ändra det rekommenderade begreppet från ”naturgas” till ”fossilgas”.

I dag ber vi svensk media att äntligen tala klarspråk: Det heter faktiskt fossilgas!

Robin Zachari, kanslichef för folkrörelsen Skiftet
Maria Hammer, kampanjare och fossilgasexpert

Fler nyheter