KLIMATSVEKET lyste upp riksdagshusets fasad

Pressmeddelande: fredagen den 28 oktober 2022

Torsdagsnatten den 27 oktober syntes budskap om ett svenskt klimatsvek på riksdagshuset, då demokratinätverket Skiftet stod mittemot riksdagen med en stor projektor. Anledningen är den nya regeringens totala ignorans av klimatkrisen. Budskapet sätter även ljus på de statliga miljarder som fortsätter stödja fossilgasbolag världen över, trots svenska klimatlöften.

Det första minnesvärda som klimatminister Romina Pourmokhtari gör är att lägga ner miljödepartementet. Nu är det upp till bevis – finns det någon klimatpolitik kvar alls med den nya regeringen?

“Klimatsvek”. Igår kväll (den 28 okt) stod budskapet på riksdagen i Stockholm (foton finns här). Den starka projektorn som stod på andra sidan vattnet lyste upp hela kortsidan av riksdagen vid Mynttorget. Samtidigt gick en nyhet världen runt: vi går mot tre graders uppvärmning vilket innebär helt okända konsekvenser för mänskligheten. [1] Att Kristerssons regering bemöter allvaret med största ignorans är en skandal för Sverige och vår framtid.

“Fossilgas dödar” var nästa budskap som kom upp på riksdagshuset. Skiftet, som står bakom projektionen, vill sätta fokus på att Sverige eldar på klimatkrisen med våra pensionsinvesteringar genom AP-fonderna och kreditgarantier via Exportkreditnämnden (EKN). Fossilgas är ett fossilt bränsle som spär på såväl klimatkris som krig. [2] [3]

“Fossilgasinvesteringar stödjer auktoritära regimer världen över – vare sig det är Ryssland, Azerbajdzjan eller Saudiarabien”, säger Maria Hammer, på plats från Skiftet. “Våra skattepengar går till fossilgasprojekt utomlands. Det är klimathyckleri att hävda att Sverige ställer om, när vi häller bränsle på elden.”

EKN beslutade 2021 att de ska sluta ge kreditgarantier till nya fossila projekt, men beslutet träder i kraft först vid årsskiftet 2022/2023. Efter att har gett ett miljardstöd till Putinnära storprojektet “Yamal LNG” i Sibirien, överväger de nu att stötta ett katastrofalt gasprojekt i Moçambique. [4]

Även våra statliga pensionsfonder, AP-fonderna äger fossila innehav på flera miljarder kronor som finansieras av våra pensionspengar. Få svenskar vet att deras besparingar bidrar till klimatkrisen eller hotar människors rättigheter och försörjningsmöjligheter.

“Klimatet kan inte vänta till årsskiftet. Varje nytt fossilgasprojekt förvärrar klimatkatastrofen. EKN och AP-fonderna måste därför göra det enda rätta och sluta stötta fossila projekt”, säger Maria Hammer från Skiftet.

Vid årsskiftet träder också EU:s nya taxonomi i kraft, ett system för hållbara investeringar. I juli 2022 beslutade Europaparlamentet att inkludera fossilgas som en hållbar investering. Verktyget som skulle underlätta en grön energiomställning i Europa har kapats av fossillobbyister. [5]

Maria fortsätter: ”Vi har inte råd med falska lösningar i en rådande klimatkris. Det är hög tid för riksdagen att ta sig i kragen nu. Stoppa Sveriges investeringar i fossilgas, till exempel genom AP-fonderna eller EKN.”

Christian Tengblad från Skiftet var på plats för att hjälpa till att bära den tunga projektorn: “En klimatsmart politik måste ställa om till förnybart. Den här regeringen verkar besatta av att hata förnybar energi. Det känns som ett stort feltänk.”

Bilder
Bilder finns här

Kontakt
[email protected]

Källor
[1] Aftonbladet, “Uppgifter: Världen går mot tre graders uppvärmning”, https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EQQdRo/parisavtalets-mal-langt-borta-global-uppvarmning-mot-3-grader 

[2] Naturskyddsföreningen, “​​Rapport: Våra pensionspengar placeras i fossila bolag”, https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/rapport-vara-pensionspengar-placeras-i-fossila-bolag/

[3] EKN, “450 MW gaskraftverk, Moçambique”, https://www.ekn.se/vad-vi-gor/hallbarhet/affarer/arkiv/450-mw-gaskraftverk-mocambique/

[4] Dagens Nyheter, “Sverige stödjer miljardprojekt i Ryssland – för att utvinna fossil gas“, https://www.dn.se/sverige/sverige-fortsatter-stodja-miljardprojekt-i-ryssland-for-att-utvinna-fossil-gas/

[5] Dagens ETC, “Grönt ljus för att klassa kärnkraft och fossilgas som hållbara”, https://www.etc.se/klimat-miljo/groent-ljus-foer-att-klassa-kaernkraft-och-fossilgas-som-haallbara

 

Fler nyheter