Demonstrationer, donationer och direkta aktioner 🇺🇦

Redan samma dag som Ryssland invaderade Ukraina gick jag och flera Skiftet-aktiva i det första demonstrationståget till den ryska ambassaden.

Dagen efter samlades Skiftets lilla team för att lägga upp en strategi för hur Skiftet-aktiva som du kan hjälpa de som flyr och stoppa kriget. Vi enades om tre strategiska ord – demonstrationer, donationer och direkta aktioner.

Här kan du se filmen från demonstrationen:

När vanligt folk runt om i hela Sverige gick ut på gator och torg stängde regeringen dörren och sa att andra länder skulle ta ansvar för alla som flyr. Det kunde vi inte acceptera och därför medorganiserade vi en demonstration där hundratals gick från Sergels torg till riksdagen.

Regeringen har sedan dess inte vågat säga att Sverige inte ska ta ansvar för flyktingarna och nu jobbar myndigheterna på övertid för att fixa mottagandet. Det är en storseger för folkrörelserna!

Men eftersom myndigheter inte kan lösa allt måste folkrörelserna återigen göra en insats. Över 600 Skiftet-aktiva anmälde därför att de kan ta emot flyktingar i sitt hem, de har nu slussats vidare till Röda Korsets volontärverksamhet.

Många donerade en slant så vi kunde ge 30 000 kronor till Refugees Welcome Stockholm. RWS har varit på plats i Nynäshamn för att ta emot många av de som flytt Ukraina:

Putins krig finansieras med olja och gas. Utan fossilexporten skulle den ryska krigsmaskinen kollapsa på direkten. Därför organiserade Skiftet-aktiva tillsammans med Extinction Rebellion en direkt aktion utanför det gigantiska ryska oljebolaget Lukoil.

Här kan du se filmen från aktionen:

Frågan om importen av fossila bränslen är den viktigaste framöver, och nu börjar flera partier att svänga. Skriv under du också för att öka trycket: https://agera.skiftet.org/campaigns/stoppa-putins-olja

Fler nyheter