Skiftets nya utbildning sätter vanligt folk framför lobbyisterna

Pressmeddelande 14 dec 2021

Idag lanseras Kampanjverkstan, som 2022 kommer erbjuda roliga kampanjutbildningar för vanligt folk som vill påverka samhället. Idag öppnar ansökan till den första omgången, och sista dag att ansöka är 31 december!

Utbildningen lanseras av Skiftet, en förening som arbetar för att främja demokratiska möjligheter att påverka politiken. Där är det viktigt att vanligt folk kommer till tals, menar Olivia Linander, kampanjare på Skiftet:

– Alltför ofta lyssnar makthavarna på storbolagen och deras lobbyister. Vi vill ge verktyg och resurser åt vanligt folk att bli lyssnade på. Skiftet tar därmed upp fajten mot Timbro och andra storbolagsfinansierade utbildningar.

Skiftet erbjuder sedan 2015 MittSkifte.org, en plattform för privatpersoner och föreningar att driva sina egna kampanjer. Nu utökas stödet med satsningen Kampanjverkstan, för att sprida kunskap om hur du går från en liten namninsamling till en kraftfull folklig kampanj.

– Deltagarna kommer träna på att skriva pressmeddelanden, diskutera lyckade demonstrationer och spåna smarta strategier, berättar Olivia från Skiftet. Vi kommer också att ha gästföreläsare som själva drivit lyckade kampanjer eller som påverkats av kampanjer då de suttit vid makten.

Under 2021 har människor drivit kampanjer på MittSkifte.org som hjälpt funktionshindrade Henrik i Alingsås att behålla sitt jobb, räddat femtonåriga Dan-Michael från att vräkas när hans mamma dött, och stoppat skogsavverkningar i såväl Helsingborg som Uppsala. Folk har räddat skejtparker och parklekar, säkrat de rikstäckande pollenmätningarna och vunnit skrällsegrar mot förslaget om marknadshyror.

– Självklart vill vi hjälpa ännu fler eldsjälar att vinna sina kampanjer under 2022, avslutar Olivia Linander. Sista ansökningsdag till Kampanjverkstan är 31 december.

—————-

Om Kampanjverkstan: Det är gratis att gå Kampanjverkstan men det finns begränsat antal platser. Ansökan sker via detta formulär som är öppet till och med 31 december.   Om MittSkifte.org: På plattformen startas hundratals kampanjer varje år, och de ska alla rimma väl med Skiftets värdegrund: https://skiftet.org/om-skiftet/pelarna/

—————-

Fler nyheter