Protestdag mot CSN:s räntesmocka

Måndagen den 8 november anordnade Skiftet en protestdag mot CSN:s räntesmockaVi gjorde det tillsammans med studentkårer i Umeå, Gävle, Linköping och Göteborg. Även i Stockholm och Uppsala var det protester mot den föreslagna räntehöjningen. Här är en film från protesterna, inspelad på Högskolan i Gävle. Filmen finns också att dela på Facebook.

Medieintresset var enormt med minst 11 inslag: Vi inledde dagen med P1 Morgon, och sen blev det TV4 och P4 Västerbotten från Umeå, Gefle Dagblad från Gävle, SVT och P4 Östergötland från Linköping, Sveriges radios internationella kanal Radio Sweden och Arbetsvärlden rapporterade från Stockholm, Ergo rapporterade från Uppsala. Dagens ETC var på plats i Göteborg och pratade med studenter.

Dagen efter hölls riksdagsdebatt där ansvarig minister Matilda Ernkrans (S) nämnde ”kritiken som framkommit från flera studentorganisationer”. Regeringen kritiseras av debattens initiativtagare Daniel Riazat (V), som slutligen hänvisar till att studentorganisationer är kritiska till chockhöjningen. Protestdagen märktes ändå in i riksdagen, men självklart är inte alla 40 000 som skrivit under studenter.

En framgångsrik protestdag men än är förslaget inte skrotat. Just nu pågår förhandlingar om både statsministeromröstning och budget, Budgeten ska klubbas i riksdagen nästa onsdag 24 november, vi jobbar för högtryck för att bli av med räntesmockan tills dess.

 

 

Fler nyheter