Backa barnmorskorna

Tisdagen den 16 november kallades det till demonstration vid Landstingshuset i Stockholm, senare samma dag i Göteborg. Efter barnmorskornas protester och massuppsägningar hamnade  krisen i förlossningsvården högst upp på dagordningen. Förutom hundratals demonstranter lämnades även 90 000 namnunderskrifter över till Irene Svenonius (M). Bland uppropen fanns Männens upprop mot barnmorskekrisen som startats via MittSkifte. Svenonius fick buropen emot sig när barnmorskor, mammor och andra bekymrade tvingades höra hennes inövade replik om att ”förlossningsvården i Stockholm håller mycket hög kvalité”.

Det var många talare på plats, men alla uttryckte sig kärnfullt och fick publiken att lyssna noggrant på barnmorskor och föderskor som berättar om sin upplevelse av förlossningsvården. Det var berättelser som många i publiken kände igen.

Sällan har väl en protest fått en lika snabb reaktion: Svenonius och det blågröna styret utlovar nu att det ska vara en barnmorska per födande, och ytterligare 100 miljoner efter protesterna. Nu är det upp till oss alla att se till att löftena hålls, men redan nu kan vi konstatera att protester lönar sig. Detta är inte bara viktigt för Stockholm, utan i alla de 19 av 21 regioner där det finns en skapad brist på barnmorskor.

Media var väldigt närvarande och exempelvis rapporterade Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio och SVT.

Tyvärr står nu barnmorskorna inför ytterligare ett hot: arbetsgivarsidan i SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har hotat med att stämma enskilda barnmorskor eftersom att massuppsägningarna bryter mot fredsplikten. Det är uppenbart att barnmorskornas protester inte bara givit dem själva bättre arbetsvillkor, utan att vården därigenom blir säkrare för alla som ska föda.

Vi accepterar inte hoten, och nu är det dags för oss alla att ställa sig bakom barnmorskorna. Det är dags att #BackaBarnmorskorna. Skriv under det nya uppropet här!

Uppdatering:

Vi lämnade in 6 200 namn till SKR och de lovade att en stämning mot barnmorsorna inte är aktuell. Men kampen för förlossningsvården fortsätter!

 

Fler nyheter