Protesterna mot marknadshyra fortsätter

När jag gick till demonstrationen mot marknadshyror i lördags var jag riktigt nervös. Med mig hade jag en 100 meter lång banderoll. Hur vecklar man ut en så lång banderoll mitt i centrala Stockholm?

Men wow.

När vi rullade ut den snygga banderollen som hyresgäster och Skiftet-aktiva målat… och när hundra hjälpsamma händer hjälpte mig lyfta upp banderollen från marken… då släppte nervositeten och jag kände en enorm stolthet över alla oss som samlats, och som bar banderollen genom hela centrum.

Känslan när slagorden skanderade mellan Stockholms byggnader var: Vi kan förändra allt!

Några slagord från dagen:

  • Gör om – gör rätt – gör hyresrätt!
  • Våga vägra marknadshyra – våra hyror blir för dyra
  • Hyreschock ni måste skoja – jag får flytta till en koja

Tillsammans har Skiftet-aktiva skänkt pengar, målat banderoll och demonstrerat. Tillsammans med hyresgäster och aktivister från hela landet, gjorde vi lördagens demonstration möjlig. Kanske blev det Skiftets snyggaste, kraftfullaste demonstration hittills!

Protesterna förra veckan skedde inte bara i Stockholm utan även i Boden, Luleå, Sundsvall, Alingsås, Varberg, Växjö och Malmö. Människor överallt vill ha en bostadspolitik som funkar för alla! Inte en som leder till chockartade hyreshöjningar, segregation och hemlöshet. [1]

Hundratals deltagare dök upp och gjorde lördagen till en succé. Men alla har inte möjlighet att demonstrera. Minst lika viktiga är alla de som donerat en slant och därmed gjort protesten möjlig. Och förstås alla de som hjälpt till att sprida vår inbjudan och vårt budskap till fler. Vill du göra en insats idag och dela vår nya film med dina vänner?

I lördags visade vi en viktig sak tillsammans: När vi vinner en viktig delseger, då tänker vi inte lämna spelplanen. Då trappar vi upp och ökar trycket på beslutsfattarna!

Tack för att du är med oss längs vägen.

Olivia och resten av Skiftet-teamet

[1] DN, ”Hyresgäster strider mot chockhyror: ’Socioekonomisk utrensning'”: https://www.dn.se/ekonomi/hyresgaster-strider-mot-chockhyror-socioekonomisk-utrensning/

Bild från banderollmålningen helgen innan demonstrationen:

Fler nyheter