Vaccinsolidaritet för en patentpaus

Vad handlar detta om?

Covid-19 har skördat många liv, och därför har det blivit en stor lättnad när vaccinationen kom igång. Men vaccin har främst blivit tillgängliga i rikare länder som Sverige. Patenten som läkemedelsjättarna äger är ett av hindren för att vaccinationen ska nå hela världen. Som vi skriver i namninsamlingen:

Det enda som kan stoppa pandemin är att vaccinet finns tillgängligt för alla, överallt. Många fler kan producera vaccin, men de saknar “receptet”. För att fler ska kunna tillverka vaccin måste patenten pausas.

Riskgrupper och vårdpersonal i stora delar av världen står helt utan skydd – samtidigt bunkrar vissa länder upp med så mycket vaccin som möjligt. Det är ett nollsummespel: lyckas ett land stoppa exporten eller få tag på en leverans så blir ett annat land utan. Men det behöver inte bara handla om att dela med sig av ett begränsat antal doser.

Världshälsoorganisationens chef (WHO) och över 100 länder stöder förslaget om att patenten för vaccinen pausas, så att även fattiga länder kan börja producera vaccin i stor skala. Det skulle också minska huggsexan om doserna, och vara ett steg på vägen till att vaccinera riskgrupper på hela jorden.

Initiativet kommer från den fattiga världen, och en global kampanj som kallas The People’s Vaccine har startats. Problemet? Många rikare länder – däribland Sverige – motsätter sig en patentpaus.

Vi syns på internet

Vår namninsamling har i skrivande stund nästan nått 10 000 underskrifter. Runt om i världen har våra systerorganisationer och samarbetspartners nästan kommit upp till tre miljoner namn. Vi har dessutom skapat ett verktyg för att twittra till statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Anna Hallberg. Även facebooksidor

 

Debatt i media

Vi var med i Ring P1 med ett inspel om patentpausen.

Även insändare om saken publicerades i flera svenska dagstidningar.

Vi översatte också debattartikeln om situationen i Indien från Divya Narayanan som publicerades i Dagens ETC.

Samtal och föreläsningar

Tillsammans med ABF, Läkare utan Gränser och Human Rights Watch arrangerade vi ett onlinesamtal om vaccinpolitiken. Baone Twala från sydafrikanska SECTION27 var även inbjuden för att ge en utgångspunkt för vårt samtal. Sydafrika är en av initiativtagarna till förslaget om patentpaus.

Nästa gång genomförde vi en inlämning av de namn vi hitintills fått in. Utrikeshandelsministern lyste med sin frånvaro, och representerades av en tom stol. Men poesi, livesändning från en vaccinationscentral, Oxfam och Birger Schlaug gjorde det till en bra sändning med mycket matnyttig information om kampanjen.

Aktioner på gator och torg

När coronaförnekande vaccinmoståndare demonstrerade var vi på plats och delade ut påsar med flygblad och godissprutor.

Vi besökte också Pfizers kontor i Sollentuna, för att visa på hur viktig patentpausen är! Det var inte många anställda på plats, men de vi träffade fick flygblad och vi såg till att fixa foton som visar på konflikten mellan läkemedelsjättar och global folkhälsa. Här finns fler bilder.

Vi rör om i grytan

Den 8-9 juni håller Världshandelsorganisationen möte för att prata om patentpausen. Att USA stödjer förslaget är ett stort genombrott, men det räcker inte. Fortfarande är EU och de största europeiska länderna emot. Men det är inte skrivet i sten: europaparlamentet och den socialdemokratiska gruppen i EU har båda ställt sig bakom idén. Vi rör runt i grytan och har redan faktiskt framgångar. Trycket på nejsägana har också gjort att de börjat skänka fler vaccindoser, vilket också är värdefullt. Kampanjen fortsätter i varje fall, och varje månad politikerna avvaktar med sitt beslut innebär att tusentals fler dör i onödan. Skriv gärna under för att hålla dig uppdaterad och visa ditt stöd.

Fler nyheter