Marknadshyra ger massiva hyreshöjningar

Från en villa i miljonärskommunen Täby presenterades utredningen om marknadshyror i nyproduktion. Utredningen är ett rent beställningsjobb från hyresvärdarna som garanteras årliga hyreshöjningar och att hyrorna får höjas ännu mer om området blir mer “attraktivt”. De så kallade fria hyrorna är därmed marknadshyror.

Utredningen säger att i nyproduktion kommer hyrorna kunna höjas av hyresvärdarna en gång per år. Höjningen kommer i botten avgöras av konsumentprisindex (KPI). Det betyder att hyresgästerna i detta bestånd får sina löneökningar ätas upp av hyran. Utöver det kommer ”ändrade förhållanden”, som att området där bostaden ligger blir mer attraktivt, till grund för ytterligare hyreshöjning som kan bli obegränsad. Höjningarna kan dessutom ske utan någon krav på motprestation. Slumvärdar får sina vinster garanterade. Socialism för de rika, som Martin Luther King sa.

Det byggs ca en procent nya hyresrätter varje år så över tid kommer allt fler svenskar utsättas för marknadshyror då hyresvärden själv sätter utgångshyran varhelst den önskar. Sen kan hyran höjas varje år och det blir upp till den enskilda hyresgästen att överklaga till hyresnämnden.

Idag kostar en nybyggd hyrestvåa i Stockholms innerstad kostar idag 15 000 kronor. En ökning med KPI innebär en höjning med 3 600 på ett år enligt Hyresgästföreningen. Med utredningens förslag kommer dessa öka och i hela Sverige kommer det bli vanligt med dessa skyhöga priser. Det gör att allt mindre av hushållens pengar går till konsumtion och allt mer går rakt ned i fastighetsägarnas fickor.

När Finland införde marknadshyror ökade statens kostnader för bostadsbidrag lavinartat. Fastighetsägarnas plan är att samma system för nyproduktion ska införas i hela beståndet:

Steg 1 – Införa marknadshyror för nybyggda hyresrätter

Steg 2 – Införa det för alla hyresrätter

Steg 3 – Folk får inte råd att bo

Steg 4 – Staten går in med miljarder i bostadsbidrag

Steg 5 – Fastighetsägarna skrattar hela vägen till banken

Därför måste utredningen stoppas i papperskorgen. Skriv under uppropet mot marknadshyra!

Fler nyheter