Skiftets Amazon-annonser stoppades gång på gång!

Amazons webbutik lanseras närsomhelst i Sverige och än så länge har de vägrat teckna kollektivavtal. Företaget är ökänt för horribla villkor där arbetare:

  • får sparken om de bryter foten
  • kissa i flaskor för att hinna med kraven
  • åka skytteltrafik mellan lagret och sjukhuset
  • spioneras på om de som vill organisera sig fackligt

Därför vill vi uppmärksamma alla som bor i Eskilstuna på vilket sorts företag som etablerar sina lager i staden och uppmana dem att skriva under uppropet för att Amazon ska teckna kollektivavtal. Vi kontaktade ett lokalt skyltföretag som först lät positiva och ville se några av våra förslag:

Efter att vi legat på dem gång på gång svarade de till slut att annonserna var ”för politiska” och att de inte skulle låta oss annonsera. Samma företag har låtit det rasistiska och radikalkonservativa partiet Sverigedemokraterna annonsera hos dem. Men att kritisera Amazon var tydligen för magstarkt.

Vi blev stoppade men gav inte upp. Så vi försökte med lokaltidningarna i det lokala mediamonopolet Sörmlands Media med en snäll annons om vikten med kollektivavtal:

Svaret?

Hej Erik, den bifogade annonsen du har skickat till oss på Eskilstuna Kuriren kommer vi inte införa i tidningen.

Detta beslut är enigt och i samråd med Vd och chefredaktör för Sörmlands media AB.

På ren svenska? Stoppade. Igen. Utan öppning för att göra om annonsen.

Men vi vägrar att ge upp och vi har en plan för att ta detta ett steg till:

  • Digitala annonser på Amazon Prime Day 13-14:e oktober. Det är dagen då många tror att Amazon kommer lanseras i Sverige.
  • Direktreklam till 20 000 hushåll i postorten Eskilstuna. Vi inriktar oss på de områden av kommunen där flest Skiftet-aktiva bor då vi tror deras grannar är mer benägna att läsa utskicket och skriva under uppropet.
Men det är dyrt att skicka direktreklam och annonsera digitalt. Därför undrar vi om du kan skänka en slant som kommer gå till reklamkampanjen för att informera alla som bor i Eskilstuna vilken sorts företag de har att göra med.

Du kan också skriva under uppropet.

Såhär ser vårt flygblad ut:

I många delar av Sverige dör lokalpressen och om den finns kvar är det ofta monopol som kontrollerar marknaden. Samma sak gäller ofta på annonsmarknaden för skyltar vilken domineras av antingen lokala jättar eller globala dito. I en stad som Eskilstuna verkar många vara rädda för att säga sanningen om Amazon.

Det är ett demokratiproblem när några få företag kontrollerar allt vi konsumerar och läser. De kan med lätthet lägga munkavle på ”avvikande röster”. I detta fall fick belades vi med munkavle när vi stod upp för den svenska modellen med kollektivavtal. Det säger något hur långt den politiska samtalet flyttat sig när Sverigedemokraterna får annonsera och vi som står upp ör den svenska modellen tystas.

Skiftet styrs inte av starka kapitalintressen och därför är vi oberoende. Men vi är beroende av gåvor från sådana som dig.

Därför undrar vi om du kan skänka en slant till digitala annonser och direktbrev till hushåll i Eskilstuna.

Du kan också skriva under uppropet.

Fler nyheter