Motståndet mot Preem lönade sig!

Idag kom den glada nyheten att oljegiganten Preem har dragit tillbaka sin ansökan om att utvidga sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Det skulle bli det störta punktutsläppet i Sverige. Insatserna var höga: Det var Preem eller Paris.

Efter mer än ett års kampanj med upprop (den stora drevs av Skiftet-aktiva Sara), helsidesannonser, domstolsärenden, demonstrationer, direkta aktioner, segelbåtar och kajaker utanför raffinaderiet.

Frågan om Preem blev så giftig att den kunde ha kraschat regeringen med valkaos efter det. Regeringen släpade fötterna så länge de kunde och till slut fick Preem kalla fötter.

Skiftet har varit en av alla viktiga aktörer som kämpat mot Preemraff och vi var varit en av de största finansiärerna av denna kampanj. Idag är en glädjens dag. Imorgon fortsätter kampen mot fossilföretagen som förstör vår planet.

 

Fler nyheter