Granska partierna på Facebook inför EP-valet!

Annonskollen är tillbaka! Sveriges enda sajt som granskar politiska annonser dagligen under valet.

Inför riksdagsvalet 2018 lanserade Skiftet Annonskollen, i samarbete med brittiska Who Targets Me, för att ge människor möjlighet att granska betalda politiska annonser på Facebook, både de man själv ser och de andra har sett. Anledningen var att Facebook själva var urusla på transparens kring politiska annonser.

Inför valet till Europaparlamentet har Facebook skärpt till sig något och ökat transparensen. De har skapat ett eget annonsbibliotek där det går att söka bland sponsrade politiska annonser och annonser gällande så kallade sakgfrågor. Det går även att se hur mycket varje annonsör spenderat på annonserna.

Det är bra steg Facebook har tagit. Problemet är att det inte fungerar fullt ut. Facebook ganska dåliga på att bedöma politiska annonser för sakfrågor. Det gör att samma annonsör kan få några annonser klassificerade som politiska och andra inte. För användaren innebär det att endast det bara går att se hur mycket pengar som spenderats annonser som är klasssificerade som politiska.

För den som är intresserad av varför den ser en viss annons på Facebook, går det att ta reda på. Probelemt är att om du är för nyfiken, kan Facebook stänga av tjänsten för dig då du anses då ha “missbrukat” funktionen.

Med hjälp av webbläsartillägget från Who Targets Me kan varje invdivid få en samlad bild av vilka annonser som riktas mot just hen. Man kan även jämföra sina egna annonser med vad andra grupper har fått se för annonser i tillägget. (Exempel från finska versionen av Who Targets Me.)

 

Fram till valet den 26 maj kommer vi regelbundet att publicera sammanfattningar och analyser av annonserna som samlats in.

Med Annonskollen och Skiftets granskningar av annonser, får man en bredare bild av vem som vill påverka väljarna inför Europaparlamentsvalet.

Vi hoppas att du hänger med!

PS. Vill du också bli en annoskollare? Klicka här!

Fler nyheter